• 5
 ≫ 

4 najveća imena u poslovnom svetu upravo se znoje pred Kongresom: Najbogatiji čovek ignorisan 90 min

 ≫ 

Bezos, Pičai, Kuk i Zakerberg odgovarali su na pitanja poslanika. Da li rade ispravno i šta smeta svetu?

  • 5
Jeff Bezos, Džef Bezos, Tim Cook, Mark Zuckerberg, Mark Zakerberg, Sundar Pichai Pičai

Foto: Tanjug/AP, AFP/Profimedia

Šefovi najvećih tehnoloških kompanija Fejsbuka, Epla, Amazona i Gugla pristupili su saslušanju od strane američkih poslanika, koji su nastojali da utvrde tržišnu moć tih giganata.

Četvorica vodećih menadžera Mark Zakerberg, Tim Kuk, Džef Bezos i Sunader Pičai, na pitanja poslanika odgovarala su putem video-veze o svom poslovanju, monopolu i nelojalnoj konkurenciji. Saslušanje je počelo u 18 sati po našem vremenu.

Kako su svetski mediji opisali, Kongres je "okretao na ražnju" direktore Amazona, Epla, Fejsbuka i Gugla i rešetao ih pitanjima. 

Konresmeni su nemilosrdno bacali pred njih dokaze poput raznih dokumenata, skrinšotova, mejlova i pitali su ih da objasne iste. Zabrinutost zbog njihove konkurentske taktike bila je očigledna tokom veoma glasnog saslušanja o anitimonopolu.

Nakon što je izbegao bilo kakva pitanja tokom prva dva sata saslušanja, Bezos je dobio seriju oštrih pitanja o Amazonovom pristupu cenama, akvizicijama i kako koristi podatke trećih prodavaca.

Bezos je priznao da postoji politika koja zabranjuje upotrebu podataka trećih trgovaca, ali i da "ne mogu vam garantovati da ta politika nikada nije prekršena."

Više puta tokom rasprave, Bezos je govorio da ne može da odgovori na pitanje ili da ne može da se priseti incidenta zbog kojeg ga ispituju.

Direktor Fejsbuka bio je suočen sa internim mejlovima kompanije koje je poslao 2012. godine povodom kupovine Instagrama. Komisiju za pravosuđe imala je sve dokaze.

Nadler rekao je da mejlovi pokazuju da Fejsbuk na Instagram gledao kao na pretnju i umesto da se takmiči s njim, kupio ga je.

Kao odgovor, Zukerberg nije porekao da je na Instagram gledao kao na pretnju, ali je istakao da je dogovor u to vreme odobrila Savezna komisija za trgovinu.

Kad je teško - patriotizam

 

Ove dve mreže dominiraju

Foto: Shutterstock

Svi rukovodioci želeli su da istaknu da su njihove kompanije privržene Americi. Bezos se osvrnuo na "poverenje" Amerikanaca u Amazonu.

- Potrebni su nam američki radnici da bi proizvode dostavili do američkih kupaca -  rekao je.

- Epl je jedinstvena američka kompanija čiji je uspeh moguć samo u ovoj zemlji - rekao je Kuk, navodeći broj poslova u SAD-u koje je pomogao da stvore. A američka bitka sa Kinom za tehnološku nadmoć činila je deo Zakerbergove argumentacije.

- Ako pogledate odakle dolaze kompanije vrhunske tehnologije, pre deceniju većina njih bile su američke - rekao je izvršni direktor Fejsbuka. - Danas je gotovo polovina njih kineska -

U jednom delu rasprave, kongresmen sa Floride spočitavao je da Gugl ima veze sa političkim kampanjama, i da je to osetio na svojoj koži  na šta mu je Pičai rekao da: "Ništa u algoritmu nema nikakve veze sa političkom ideologijom".

Tenzije između predstavnika demokrata i republikanaca nastavila se, posebnozbog prirode nekih pitanja.

Možda mnogi potrošači neće razumeti zašto su neke istrage kao ove važne. Ali to ne znači da je saslušanje bilo neuspešno. Krajnji uticaj ovog večeras zavisiće od koraka koje Kongres preduzme dalje ili preporuči da se nastavi borba sa antimonopolskim problemima koji su u krajnjoj liniji i doveli do ovog saslušanja koje je trajalo više od 5 sati.

Zašto, pobogu, kradete od poštenih firmi?!

 

Pičai je odmah morao da odgovori na pitanje koje ga nije štedelo - zašto Gugl krade sadržaj?

David Cicilline nije gubio vreme da postavi sporna pitanja, i primetan je bio njegov agresivan ton dok je ispitivao šefa Gugla.

Njegovo prvo pitanje bilo je: "Zašto Gugl krade sadržaj od poštenih preduzeća?"

Cicilline je otkrio da je komitet razgovarao s brojnim malim preduzećima koji su tvrdili da im je Gugl jednostavno ukrao sadržaj.

Pičai je uspeo da izbegne pitanje rekavši da nije saglasan sa generalizacijom.

pičai, kongrees

Foto: Printscreen

Ali uvodni deo otkrio je neke informacije koje je iskopala višegodišnja istraga odbora.

- Većina Amerikanaca veruje da kad uđu u upit za pretragu najrelevantniji rezultati su ono što pokazuje Gugl - rekao je Cicilline i dodao da pri tom Gugl sve više prikazuje ono što je za njega najprofitabilnije.

- Uvek smo se fokusirali na pružanje najrelevantnijih informacija korisnicima - odgovorio je Pičai.

Cicilline se pozvao na nedavni izveštaj da je Gugl favorizovao sopstvene proizvode u rezultatima pretrage.

- Ne postoji li suštinski sukob interesa između posluživanja korisnika koji žele da pristupe najboljim i najrelevantnijim informacijama i Guglovog poslovnog modela koji podstiče prodaju oglasa i zadržavanje korisnika na Guglovim lokacijama?  pitao je Cicilline.

To je bio prvi trenutak da su sva četvorica izvršnih direktora shvatila koja vrsta pitanja će im doći - i dokaz da je odbor uradio domaći zadatak.

- Dokazi mi se čine vrlo jasnim. Kako je Gugl postao kapija interneta, počeo je da zloupotrebljava svoju moć i koristi svoj nadzor nad veb saobraćajem da identifikuje konkurentne pretnje i da ih sruši. Umanjio je inovacije i novi rast poslovanja i dramatično povećao cenu pristupa korisnicima na Internetu, praktično obezbeđujući da svako preduzeće koje želi da bude pronađeno na internetu mora Guglu da plati porez - rekao je Cicilline.

pičai, kongrees

Foto: Printscreen

"Mr Bezos, I believe you're on mute'

 

Možda saslušanje traje četiri sata, i ne bismo smeli da tražimo zamerke, ali za to vreme desilo se nekolik0 tehničkih propusta, i jedno koje je nasmejalo i same kongresmene:

Kako se saslušanje bližilo kraju, desila se i rečenica:"Gospodine Bezos, verujem da nemate zvuk"

Šefovi tehnoloških giganata su... baš kao i mi!

Treći sat saslušanja: Najbolji ili najgori dan za izvršne direktore 

 

Evo ukratko najvažnijeg što su priznali najpoznatiji direktori:

Džef Bezos (Amazon): Priznao je, iako je ozbiljno i transparentno, da je Amazon možda nepravilno koristio podatke o prodavcima trećih strana - što je ključna briga zbog pristupa kompanije konkurenciji.

Tim Kuk (Epl): Za njega je ovo bilo prilično lagano, ili je tako delovalo. Uprkos ranijim pitanjima da li Epl favorizuje određene programere u svom App Store-u, postojalo je relativno malo pitanja o Eplovim smernicama i nepravilnostima, što je bila glavna pritužba među kritičarima.

Mark Zakerberg (Fejsbuk): Mark je privukao veliku pažnju zakonodavaca, posebno na strategiji kupovine. Uvedeni su i neki dokumenti i mejlovi koji bi mogli da predstavljaju probleme Facebooku u predstojećim mesecima. Ali Zakerberg je izgleda, željan da sve objasni.

Sundar Pičai (Gugl): Njegovo izlaganje obeležile su borbe oko toga kako odbiti tvrdnje konzervativnih zakonodavaca o antikonzervativnoj pristrasnosti - pitanje koje nije direktno relevantno za antimonopolske politike.

Sa strane zakonodavaca, neka od najefikasnijih pitanja potekla su od trojice kongresmena koji su pokazali jasan uvid i razumevanje u ekonomska pitanja i kako se mogu odnositi prema antimonopolskom zakonu i konkurenciji.

Na najvećem saslušanju, najvećih tehnoloških kompanija - problemi za tehnikom

 

Kako to obično biva, najvažnije konferencije ne mogu da prođu bez kikseva za tehnikom, ali je nedopustivo, saglasiće se mnogi, da se to događa i kada su uključeni oni koji je prave.

Propusti su se pojavili dok je predsednik Odbora za pravosuđe  Jerri Nadler izneo svoje uvodne reči, a onda se čula buka i pozadinski šum, koji je, čini se, došao od nečeg drugog, možda softvera za video konferencije koji se koristi za ovo saslušanje. Ispod Nadlera na ekranu se nalazio crni prozor na kome je stajalo "Jeff Bezos", i ikona koja pokazuje da je video isključen. Pored njega je bio još jedan prozor na kojoj je jednostavno pisalo „Facebook“.

Džef Bezos: "Verujem da treba pregledati Amazon"

 

bezos, kongrees

Foto: Printscreen

Procurio je nacrt govora koji je spremio izvršni direktor Amazona Džef Bezos, namerava da kaže Kongresu da "nijedna sila na svetu ne bi mogla biti preseljena" . Ističe da vodi kompaniju koja razmišlja o kritikama i još uvek odlučuje da radi ispravno. Svoje izlaganje, Bezos bi započeo ličnim apelom, pričajući priču o svojoj majci i ocu, pre nego što bi objasnio kako su uložili svoju životnu ušteđevinu u Amazon i Internet.

Bilo je to "nešto što nisu razumeli", rekao bi Bezos, ali "kladili su se na svog sina."

Bezos će da tvrdi da se Amazon suočava sa prepunim tržištem u mreži maloprodaje - nazvanim brendovima poput Targeta, Costka i Volmartat.

Generalni direktor priiznaće da njegova kompanija zaslužuje da bude pažljivo ispitana:

- Dopustite mi da kažem da verujem da treba Amazon pregledati. Trebalo bi da proverimo sve velike institucije, bilo da su kompanije, vladine agencije ili neprofitne organizacije. Naša je odgovornost da osiguramo da takvu kontrolu prođemo -

Zašto smo počeli da pišemo u budućem vremenu?  Pa zato što je šef Amazona bio ignorisan gotovo sat i po. Nijedno pitanje nijedan poslanik iz Kongrea mu nije uputio. 

Ovo je posebno zanimljivo jer se upravo od Bezosa očekivalo mnogo toga jer se nikada ranije nije pojavio pred Kongresom. Pa ipak, skoro 90 minuta saslušanja, najbogatiji čovek na svetu je u suštini ignorisan - osim njegovih uvodnih reči.

Članovi Doma umesto toga su fokusirali svoj prvi krug pitanja na ostale izvršne direktore.

No, posle je počelo i njegovo saslušanje.

Tim Kuk: Epl nije dominantan, nigde

 

kuk, kongrees

Foto: Printscreen

Direktor Epla Tim Kuk započeo je svoje svedočenje tvrdeći da se Epl takođe suočava suočava sa žestokom konkurencijom na tržištu pametnih telefona.

- Naš cilj je najbolje, a ne najviše - rekao je Kuk. Mi nemamo dominantan udeo na bilo kom tržištu ili u bilo kojoj kategoriji proizvoda na kojima poslujemo - rekao je.

To ipak nije glavna pritužba koju su Eplovi kritičari postavili protiv kompanije. Mnogi programeri aplikacija su se žalili na Eplova stroga pravila trgovine aplikacijama. Ali rasprava je tek počela.

mark, kongrees

Foto: Printscreen

Carevi onlajn ekonomije

 

Predsedavajući panela nazvao je tehnološke kompanije "carevima onlajn ekonomije".

Ipak, kako je naveo, koronavirus bi mogao dodatno da učvrsti dominaciju velikih tehnoloških platformi kao što su Amazon i Gugli, rekao je predsedavajući pododbora Zastupničkog doma za zaštitu konkurencije, David N. Cicilline.

- Ove platforme imaju sposobnost da iskoriste tu svoju moć. One mogu da naplaćuju preterane naknade, da nametnu ugvoore i izvlače vredne podatke od ljudi i preduzeća koji se oslanjaju na njih - naveo je.

Cicilline je takođe rekao da su se Amerikanci "zaglavili u lošim opcijama" i da je zemlja "uvek bila u ratu protiv monopolske moći". Kompanije ističe, "obeshrabruju preduzetništvo, uništavaju radna mesta, povećavaju troškove i smanjuju kvalitet“.

Štete ekonomiji 

 

Glavna tema saslušanja je tvrdnja kongresa da kompanije zapravo nemaju samo servise na internetu, već da su vlasnici velikih delova interneta. Sumnja se da koriste svoju dominantnu poziciju kako bi suzbili konkurentnost tržišta.

Kritičari tvrde da te kompanije štete korisnicima i kupcima, budući da svojom veličinom praktično ubijaju manje kompanije. Optužuju ih da svojom dominantnom pozicijom na tržištu štete ekonomiji.

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joco

    29. jul 2020 | 23:07

    To je demokratija koja mojoj Srbiji treba.Da se i bogatasi znoje pred parlamentom a ne da potkuoe i politicare i sudstvib kao u komunizmu i onda rade sta hoce.Zahvalan bi bio ako ovo objavite

  • Aca

    30. jul 2020 | 09:27

    Nemojte misliti da je ovo tek tako došlo, sve je to politika! Svi su se oni okrenuli protiv trampa da bi zaštitili svoj novac i silovito podržavaju demokrate,to može videti svako ko prati malo vesti a država je sada ovo izvela da bi oslabila demokrate i naučila pameti sve te magnate koji nemojmo zaboraviti od kako postoje sakupljaju sve dokume koje sakupi šalju dalje CIA. Sve je to samo politika i ako mislim da je odavno trebalo da se desi ovako nesto i verujem ako bi demokrati osvojili izbore sve bi se vratilo na staro

  • Miki

    30. jul 2020 | 09:04

    Sve im tesko..Njima ni kongresmeni niti bilo sta moze stati na put samo malo da ih provociraju a oni nece nikada da menjaju ovako uspesnu strategiju sto imaju nad celim svetom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>