• 0

Kraj jedne duge priče: Tošiba izlazi iz biznisa sa računarima

Bila je jedan od pionira u proizvodnji portabilnih računara

  • 0
Toshiba, kompanija, logo

Foto: Shutterstock

Toshiba je u tajnosti prodala Sharpu svojih preostalih 19,9 procenata udela u Dynabook laptop brendu, čime je zvanično izašla iz poslovanja prodaje računara. Proces je započet još 2018. godine kada je istoj kompaniji prodato 80,1 procenat vlasništva, a sada je stavljena tačka na 35 godina dugo poglavlje u istoriji kompanije.

Toshiba je jedan od pionira u proizvodnji portabilnih računara. Svoj prvi primerak prenosnog računara, T1100 predstavili su davne 1985. godine i to je prvi široko prihvaćen laptop računar. On je bio model za većinu prenosnih računara sve do 1991. godine kada se pojavila Apple-ova PowerBook linija proizvoda. U poslednjoj deceniji prošlog veka, izbacili su nekoliko zapaženih linija računara, među kojima su bili Satellite, Portégé i Qosmio.

Ipak, Toshiba i dalje ostaje jedno od velikih imena u industriji računara. Ona nastavlja da posluje u kategorijama koje se tiču štampe i storidža, a veoma su jaki i u kategoriji proizvodnje baterija.

Međutim, očinjenica je da više nećemo imati prilike da vidimo računare brendirane ovim poznatim imenom.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke