• 0

Kraj jedne duge priče: Tošiba izlazi iz biznisa sa računarima

Bila je jedan od pionira u proizvodnji portabilnih računara

  • 0
Toshiba, kompanija, logo

Foto: Shutterstock

Toshiba je u tajnosti prodala Sharpu svojih preostalih 19,9 procenata udela u Dynabook laptop brendu, čime je zvanično izašla iz poslovanja prodaje računara. Proces je započet još 2018. godine kada je istoj kompaniji prodato 80,1 procenat vlasništva, a sada je stavljena tačka na 35 godina dugo poglavlje u istoriji kompanije.

Toshiba je jedan od pionira u proizvodnji portabilnih računara. Svoj prvi primerak prenosnog računara, T1100 predstavili su davne 1985. godine i to je prvi široko prihvaćen laptop računar. On je bio model za većinu prenosnih računara sve do 1991. godine kada se pojavila Apple-ova PowerBook linija proizvoda. U poslednjoj deceniji prošlog veka, izbacili su nekoliko zapaženih linija računara, među kojima su bili Satellite, Portégé i Qosmio.

Ipak, Toshiba i dalje ostaje jedno od velikih imena u industriji računara. Ona nastavlja da posluje u kategorijama koje se tiču štampe i storidža, a veoma su jaki i u kategoriji proizvodnje baterija.

Međutim, očinjenica je da više nećemo imati prilike da vidimo računare brendirane ovim poznatim imenom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>