• 0

EU hoće deo kolača: "Oni su pobednici krize, moramo da im dignemo porez"

Vladama su očajnički potrebna dodatna sredstva, a nametanje novih poreza jedan je od ključnih načina da se to postigne

  • 0
Ove dve mreže dominiraju Foto: Shutterstock

Tehnološke kompanije su pobednici u korona krizi pa bi, s obzirom na zaradu trebalo da plaćaju veći porez u Evropi, naveo je evropski komesar za ekonomiju i oporezivanje Paolo Gentiloni.

On je komentarisao razdor SAD i EU oko oporezivanja kompanija kao što su Epl, Alfabet i Amazon.

- To je glavni problem - dodao je Gentiloni.

Međutim, bivši italijanski premijer dodao je da više nije moguće "privatiti činjenicu da ti tehnološki giganti, pobednici krize, ne plaćaju značajan iznos poreza u Evropi".

Evropska komisija je 2018. godine predložila digitalni namet od tri odsto tvrdeći da poreski sistem treba ažurirati za digitalno doba. Međutim, Bela kuća je rekla da je digitalni porez nepravedan jer je nesrazmerno uticao na američke kompanije.

Međutim, posle pandemije koronavirusa, tehnološke kompanije su ostvarile velike zarade pogotovo zbog masovnog rada na daljinu kojeg su praktikovala gotovo sva preduzeća, a takođe prihodi su ostvareni i od kupovine tehnoloških uređaja i skidanja brojnih aplikacija.

U međuvremenu, vladama su očajnički potrebna dodatna sredstva, a nametanje novih poreza jedan je od ključnih načina da se to postigne.

U tom kontekstu, EU traži da se predloži novi digitalni porez za 2021, ukoliko propadnu pregovori na nivou OECD-a (organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj sa 37 država članica).

Video: Osam načina da sačuvate vašu karticu od krađe dok ste na odmoru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>