• 1
 ≫ 

Programeri danas slave svoj dan: Evo koliko ih ima u Srbiji, a žene čine petinu radne snage

 ≫ 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija navodi da u našoj državi u IT sektoru ima između 15-20% žena

  • 1
laptop, programer, IT

U SAD programeri čine više od 2,5 odsto radne snage / Foto: Pixabay

Danas je Međunarodni dan programera, kojih prema nekim procenama danas u svetu ima blizu 24 miliona. Ne zna se tačno koliko ih je u Srbiji, ali je prema poslednjoj analizi "State of European Tech", naša zemlja optimalno pozicionirana.

U Evropi ih je oko 6 miliona, prema podacima iz 2019, što znači da je taj broj porastao za oko 400.000 od 2018. godine. U prilog tome ide i informacija Evrostata da se IT scena razvija pet puta brže od ostalih sektora.

Našla se u grupi država koje imaju do 85.000 programera, saopštila je softverska agencija Namics. Srbija iz godine u godinu napreduje kada je reč o IT sceni, a Beograd se kotira kao jedna od omiljenih destinacija digitalnih nomada.

Kako dalje izveštava Namics, srpska IT industrija  se, osim po nivou znanja, veštinama i ekspertizi programera, izdvaja i po broju žena softverskih inženjera. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija navodi da u našoj državi u IT sektoru ima između 15-20% žena.

Navodi se da se srpska IT industrija osim po nivou znanja, veštinama i ekspertizi programera, izdvaja i po broju žena softverskih inženjera jer je prema proceni Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija procenat žena u srpskom IT sektoru između 15 i 20 odsto.

- Analiza organizacije "Evropljanke u tehnologiji" pokazuje da Južna i Istočna Evropa prednjače kada je u pitanju broj zaposlenih žena inženjera, a rezultati različitih istraživanja potvrđuju da je takva situacija i u Srbiji. Namics to može da potvrdi na primeru beogradske kancelarije u kojoj radi oko 50 odsto žena programera - kaže Filip Gort, ispred beogradske kancelarije Namics.

Inače, Međunarodni dan programera se slavi 11 godina unazad, a sve je počelo u Rusiji. Od tada se obeležava svakog 256. dana u godini zato što broj 256 označava količinu različitih vrednosti koje se mogu predstaviti 8-bitnimbajtom, najmanjom jedinicom za predstavljanje podataka na računaru.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    12. septembar 2020 | 16:08

    Čemu to forsiranje i napominjanje koliko gde žena radi? Evo ima firma kod mene u gradu gde radi 2000 žena i 50 muškaraca i šta ćemo sa tim? I to je diskriminacija. Žena ako je sposobna imaće posao koji je zaslužila niko joj ništa neće dati kao što se ne daje ni nama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>