• 1
 ≫ 

Možda je umro 3310, ali nije Nokija: Ima keca u rukavu i upravo je odnela pobedu na auto - tržištu

 ≫ 

Nevolja je u tome što Dajmler nije saglasan

  • 1
Nokia N-Gage, telefon

Foto: Wikipedia/Evan-Amos

Dobru deceniju nakon što je poslovanje mobilnih telefona kompanije Nokija pretrpelo kobni udarac od ajfona, finska kompanija još uvek ima unosnu imovinu koju je spasila i keca u rukavu da vodi tržišne bitke. 

Kompaija je zadržala katalog hiljada patenata za bežične komunikacije koji neprestano raste zahvaljujući naprednom istraživačkom radu. Sada je pokušaj promene načina monetizacije tih patenata odveo Nokiju na sud sa Dajmlerom, proizvođačem autotomila Mercedes.

Presuda od pre nekoliko nedelja u Nemačkoj bila je na strani Nokije.

Savremeni automobili toliko su prepuni elektronskih uređaja da je industrija ležerno uporedila svoje proizvode sa pametnim telefonima na točkovima. Bežična tehnologija omogućava putnicima da telefoniraju, strimuju muziku ili pozivaju hitne službe u slučaju nesreće. Tradicionalno, proizvođači automobila zahtevaju da proizvođači njihovih komponenata, bilo da je to Continental ili Robert Bosch, rešavaju sva pitanja o autorskim pravima i obeštećuju ih za bilo kakve patentne zahteve koji mogu doći kasnije.

U pokušaju da pojednostave proces, kompanije bežične tehnologije udružile su snage u patentnom fondu Avanci LLC, koji  pregovara sa auto industrijama nudeći fiksnu cenu po vozilu, odnosno, 15 dolara za automobil za licencu 4G standarda.

Nevolja je u tome što Dajmler nije saglasan i nema želju da se za to prijavi. Umesto toga, kompanija želi da održi praksu dobavljača koji pregovaraju o licencama, idealno uz mali deo troškova krovnog posla.

Nokija pokušava da nametne svoj pristup putem velike sudske bitke, saslušanjima u Minhenu i Dizeldorfu. Finci su ovde postigli nešto zlata vredno: kompanija je izdejstvovala odluku kojom bi Dajmler mogao da zaustavi prodaju automobila u Nemačkoj, što bi za pronalazača automobila na domaćem terenu bila samoubilačka situacija.

Dajmler kaže da želi pošten pristup patentima na standardizovanoj tehnologiji, nazivajući tu praksu ključnom za podršku razvoju i uslugama. Nokija, s druge strane, kaže da je dala "fer i razumne ponude Dajmleru" i njegovim konkurentima, koji su umesto toga odlučili da koriste izume kompanije „bez odobrenja i nadoknade“.

Ipak, sudije su ranije ovog meseca nagovestile da žele da najviši sud EU razmotri spor. Sudije u Luksemburgu treba da kažu da li Nokija može da bira kome će dati dozvolu u lancu snabdevanja - što je važan pravni korak za Dajmler.

Ali nedavne presude u Kaliforniji i Londonu, kao i pobeda kompanije Nokija donele su koristi vlasnicima patenata za standardnu osnovnu tehnologiju, rekao je Jorge Contreras, profesor prava sa Univerziteta u Juti koji je specijalizovan za zakon o patentima. Na kraju, to bi im moglo dati prednost prilikom pokušaja pregovaranja o licencama.

- Na kraju se sve vrti oko novca - rekao je Contreras. "Zapravo nema drugih problema osim novca".

Video: Nokia je predstavila najnoviji smartfon

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>