• 4

Da li će na berzi pući balon i koliko građani Srbije gube?

, Telegraf Biznis

Pojava liči na jednu koju mi dobro znamo : "Jednom je mehur pukao, i zbrisao mnoge mlade kompanije", kaže naš sagovornik

 • 4
Biznismen, telefon, grafikon, berza

Foto: Shutterstock

Berze su prošle nedelje dobro prodrmane zbog ICT giganata koji su izgubili ogromne količine novca. Njihove akcije najviše su prodavali sami njihovi vlasnici. Zbog toga su se javile mnoge spekulacije oko uzroka tog potopa.

I naši građani trguju akcijama velikih kompanija, što se odrazilo i na njihove bilanse. 

Kada su tako pre nekoliko dana stotine milijardi dolara izbrisane iz tehnološkog sektora, osnivač i predsednik odbora Research Affiliates, Rob Arnott, rekao je da došlo do korekcije i da će tehnološki balon uskoro pući.

Prošle sedmice, tehnološki dominantni Nasdaq Composite zabeležio je najgori pad od perioda koji se završio 20. marta i prvi pad nakon pet uzastopnih dobitaka.

 

Šta se zapravo dešava?

- Veliki rast akcija tehnološkog sektora u ovoj godini mnoge je podsetio na vreme iz 2000-2001. godine kada je zabeležen veliki investicioni bum u čijoj je osnovi je stajao Internet i predimenzionirana očekivanja oko ove tada tehnološke novotarije. Taj mehur je pukao 2001. godine i zbrisao je brojne mlade kompanije, dok su pojedine poput Microsofta tadašnju tržišnu vrednost povratile tek nakon desetak godina - objašnjava za Telegraf Biznis, broker Nenad Gujaničić iz komanije Momentum Securities.

Ključna razlika između onog i ovog perioda, prema njegovim rečima, jeste da je sada digitalizacija na mnogo višem nivou, i da velika većina kompanija beleži odlične poslovne rezultate odnosno da ostvaruju značajne profite na konto sve veće primene IT tehnologije.

 

Došlo 5 minuta za IT

- Pojava pandemije je još više naglasila značaj IT tehnologije pa su se akcije ovog sektora ne samo brzo oporavile već su znatno nadmašile nivoe od pre korone. Naravno, jedna od karakteristika berze jeste da na kratke staze prenaglasi značaj nekog događaja ili vesti, pa je velika verovatnoća i da je sada klatno otišlo malo više u drugu stranu. Ipak, malo je verovatno da na srednji rok ove kompanije neće imati veću vrednost u odnosu na trenutne nivoe - kaže za naš portal Gujaničić.

Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, i Alphabet dominiraju tržištem akcija na načine koji deluju gotovo besmisleno. Svaka od ovih kompanija ruši vrednost velikih kompanija u nekim od najbogatijih država sveta. Alphabet je veći od švajcarskog tržišnog indeksa, Microsoft je veći od nemačkog, Amazon je veći od tržišnog indeksa Francuske, a Apple od Ujedinjenog Kraljevstva. Ukupno tržište deonica tehnoloških kompanija ove godine procenjuje se na oko devet triliona dolara, što je više novca nego što vredi čitavo evropsko tržište akcija.

Građani Srbije odavno trguju ovim akcijama.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • PECA

  17. septembar 2020 | 13:24

  Taj mehur je ionako nerealno prenaduvan, i logično je da pukne.

  5
  0

  Podelite komentar

 • angie

  20. oktobar 2020 | 14:36

  A kriptovalute, vidim da raste bitcoin i da je bitcoinkupovinaprodaja sve popularnija i kod nas.

  4
  0

  Podelite komentar

 • Pucvalo

  17. septembar 2020 | 14:33

  Na berzi je davno sve popucalo.korona je samo pokrice.Ali,do kada ce moci da sluzi kao pokrice?

  2
  1

  Podelite komentar