• 0
 ≫ 

Ovo ste najčešće pitali Gugl, a mi smo potražili odgovore: Koliko košta...

 ≫ 

Od izgradnje kuće do Netflixa...

  • 0
Apple MacBook Air, žena laptop

Gugl beleži više od 2 biliona pretraga godišnje / Foto: Shutterstock

Pre smo se oslanjali na sužen broj izvora, stručnjake i knjige, a danas mahom važi krilatica: "Kada ne znaš, pitaj Gugl". Ovaj pretraživač sadrži milione različitih pojmova, koji mogu dovesti do pravog odgovora.

Kada u Gugl pretragu ukucamo "Koliko košta?", izlaze nam najčešće kucani pojmovi u Srbiji, kao što su: gradnja kuće, PCR test, registracija vozila, ajfon 11, otvaranje firme, Netflix, plejstejšn 4 i tako dalje.

Potražili smo odgovore na tražena pitanja, a ovo su neki od relevantnih podataka. Gugl, inače, godišnje upiše više od 2 biliona pretraga, odnosno 3,8 miliona pretraga u minutu.

Na prvo pitanje (izgradnja kuće) nije lako dati odgovor, jer krajnja cena zavisi od mnogo faktora. Od vrste materijala, vrste konstrukcije, transporta na gradilištu, tipa kuće (prizemna, spratna, sa potkrovljem), zatim od vrste energetske efikasnosti (energetski efikasna, niskoenergetska, pasivna…).

Treba imati u vidu da najvišu cenu imaju prizemne kuće, kao i da je zelena gradnja u Srbiji skuplja za oko 7 do 10 odsto od tradicionalne. Ipak, povoljnijom je čini to što se potrošnja svih resursa smanjuje za 20 do 30 odsto, pa se izgradnja eko kuće isplati kroz nekoliko godina.

Emilia Clarke, kuca

Kako izgleda vaša kuća iz snova? / Foto: Profimedia

Odgovor na drugo pitanje (PCR test) možete pronaći na sajtu Instituta za javno zdravlje, a PCR test na lični zahtev košta 6.000 dinara,  pri čemu se suma uplaćuje na jedinstveni žiro račun.

Pitali ste Gugl i koliko košta registracija vozila, a s obzirom na to da cene bitno variraju, više informacija potražite OVDE. Takođe, zanimalo vas je koliko košta ajfon (iPhone) 11. S obzirom na cifre koje možemo naći na sajtu mobilnisvet.com, cene idu od oko 600 evra pa naviše.

Ukoliko planirate da osnujete firmu preko posrednika, i u zavisnosti od vrste osnivanja, cene variraju od nekih 40 evra mesečno (virtuelna kancelarija), pa do osnivanja doo preduzeća po kompletnoj proceduri, što košta 12.000 RSD. Osnivanje preduzetnika je 2.000 jeftinije, a kompletna procedura podrazumeva: APR, otvaranje bankovnog računa, prijavu Poreskoj upravi.

Kada je reč o Netflixu, od septembra je korisnicima u Srbiji dostupno besplatno gledanje nekih programa, o čemu se možete informisati OVDE. Za kompletan sadržaj cene u našoj zemlji idu od 7,99 do 11,99 evra. I naposletku, pitali ste Gugl koliko košta plejstejšn 4, a odgovor je, u proseku, 350 do 400 evra.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>