• 3
 ≫ 

Možete li danas da se zaposlite ako nemate mobilni telefon?

 ≫ 

S obzirom na to da smo sa svih strana okruženi tzv. pametnim uređajima, slobodno možemo reći da živimo u "pametnom vremenu". Ipak, verovali ili ne, još uvek postoje ljudi koji obavljaju razne svakodnevne aktivnosti, ali bez ovog "malog pratioca" u džepu

  • 3
mobilni telefon

Tokom karantina, preko mobilnog smo pričali čak 30 odsto više nego inače / Foto: Pixabay

Otkako su mobilni telefoni zavladali svetom, gotovo svaka osoba je poželela da ih ima. Tada su u opticaju bile tzv. "cigle", a vremenom smo stizali do sve naprednijih, manjih i detaljnijih rešenja.

Činjenica je da je mnogo toga u vezi sa ovim pametnim aparatima otišlo predaleko: najpre, ne odvajamo se od njih maltene 24 časa dnevno, oni su uticali i na društvene promene (na primer, stalno uzimanje telefona u ruke u društvu), ali su trajno promenili i poslovni svet. U mnogo čemu na bolje, ali ima i mana.

Jedna naša čitateljka je rekla da radi u državnoj službi već duže od 30 godina, i da nema mobilni telefon, što joj vremenom niko nije ni tražio - čak ni u poslovne svrhe. Njena želja da se odupre novim tehnologijama, nadjačala je eventualne zahteve poslodavca da radnici "uvek budu dostupni".

Vrsta posla kojim se bavi, jednostavno, to ne zahteva. Ipak, to nas je podstaklo da se zapitamo kako bi neki drugi zaposleni "prošli" kada bi na razgovoru za posao rekli da nemaju mobilni telefon? Budući da je analiziranje svakog pojedinačnog posla težak i nezahvalan zadatak, uzećemo za primer one struke gde bi vas kolege i poslodavci verovatno gledali čudno, zbunjeno, osuđivački.

To su, uglavnom, rastuće profesije, ili one u nastajanju, kao što su: developing, marketing, menadžment, bankarstvo, mediji, produkcija, televizija, softverski inženjering i srodne oblasti, ali i radnici zaposleni u kurirskoj službi, restoranu, privatnim klinikama i raznim drugim firmama, mahom iz privatnog sektora.

"Spas" u doba korone

 

To treba naglasiti, jer su najčešće privatnici ti koji od radnika zahtevaju dostupnost i van radnog vremena, proveravanje mejlova i usred noći, organizovanje sastanaka, kampanja i raznih drugih aktivnosti, koje nije moguće ažurno voditi iz kancelarije, jer ste u njoj "samo osam sati".

Sada pričamo samo o poslovnom aspektu, a to koliko koristimo mobilne telefone i društvene mreže u privatne svrhe - jeste tema koja zahteva dodatni prostor. Ono što vam samo može pomoći da bolje shvatite situaciju, jeste podatak dobijen u periodu tokom pandemije: domaći saobraćaj u mobilnoj telefoniji je u prvim danima od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, naglo skočio, i to za 30 odsto.

Samsung Galaxy Note 20

Koliko puta dnevno proveravate svoj telefon? / Foto: Nikola Tomić

Trend dužeg pričanja preko telefona se nastavio i tokom leta. Ono što je fascinantno, jeste da vas poslodavac danas gotovo nikada ne pita za fiksni telefon (koji je većina i ukinula), već isključivo za mobilni.

Logično se nameće i zaključak da je pametni uređaj, kakav sada najčešće viđamo u upotrebi, neophodan svima onima koji su na terenu, koji se bave "modernim" zanimanjima ili nisu vezani za radni prostor, definisane zadatke i strogo radno vreme.

Osim toga, od zaposlenih se danas, u mnogim firmama, traži da imaju i društvene mreže, ali da se na njima ponašaju "prikladno i odgovorno", kao i da se uspešno snalaze u svetu inovacija. Ako ste tokom pandemije radili od kuće, a niste koristili Zoom za video sastanke, onda spadate među retke radnike na daljinu kojima nije bilo potrebno da se prilagode toj platformi.

Da li preterujemo?

 

Starijim generacijama, logično, teže pada da se snađu u svetu tehnologije, pa se često osećaju kao da ih je "pregazilo vreme". To, međutim, nije samo osećaj, to je činjenica. Jednostavno, onaj ko želi da opstane - mora da se prilagodi. U prilog tome ide i činjenica da živimo u digitalnom svetu, gde je smartfon najbitniji marketinški alat.

biznis, poslovni intrevju sastanak razgovor za posao zena zene direktorka

Može li posedovanje mobilnog biti jedan od uslova za dobijanje posla? / Foto: Shutterstock

Gartner istraživanje očekuje da će broj povezanih stvari i uređaja dostići 25 milijardi već ove godine. Velike razlike su primetne i u samim sektorima: na primer, velika je razlika raditi u štampanim medijima ili na portalu, gde je protok informacija mnogo brži i intenzivniji.

Pametni telefon vas za tili čas vodi do interneta - najveće globalne mreže informacija. "Deloitte" istraživanje je pokazalo da gotovo polovina korisnika proveri svoje pametne telefone u roku od 5 minuta od kada se probudi, a njih 25 posto to čini neposredno pred spavanje.

Prosečni korisnik proveri svoj telefon 47 puta dnevno, a oni uzrasta od 18 do 24 godine - to čine čak 82 puta u danu. Da li ste među njima?

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    3. oktobar 2020 | 20:43

    Шта?! Има незапослених без мобилног?! Па шта онда раде по цео дан?

  • V8

    4. oktobar 2020 | 07:27

    Samo jaka veza ti treba, ne treba ti mobilni..

  • Dara

    4. oktobar 2020 | 00:12

    Bez telefona i nekako a bez paetijske nikako.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>