• 0
 ≫ 

Sridhar Sudarsan nam otkriva: Kako srušiti barijere i okrenuti veštačku inteligenciju u našu korist

 ≫ 

Saznajte najnovije vesti o veštačkoj inteligenicji, ali i tome koliki je značaj podataka od najvećih umova današnjice u ekskluzivnoj seriji intervjua u zajedničkoj realizaciji Digitalnih pionira i Telegrafa

  • 0

U ekonomiji punoj neizvesnosti i rizika, podaci postaju jedan od najvrednijih resursa, ili kako je rekao gost Digitalnih pionira i CTO Spark Cogniton: "Danas svet posmatramo kroz podatke".

U dijalogu sa Sridharom, Digitalni pioniri su istakli napredak u AI tehnologiji u vezi sa podacima, a govorili su i o kognitivnim rešenjima koja mogu da se implementiraju uz naglasak na društvenom uticaju i stvaranju Generacije 5.0.

Članovi online panel diskusije bili su Anđelina Petrović iz Comtrade Grupe i digitalni pioniri - poznati strucnjak za vestačku inteligenciju Mark Minevich i Anđelika Sirotin, kao digitalni ekspert i predstavnica mlađe generacije Z.

Kao tehnički direktor u kompaniji Spark Cognition, Sridhar Sudarsan bio je zadužen za razvoj proizvoda i tehnologije, koristeći sisteme veštačke inteligencije nove generacije kako bi osigurao i optimizovao sisteme u ključnim industrijama kao što su nafta i gas, odbrana, komunalne usluge, vazduhoplovstvo i finansijske usluge.

Pre nego što je preuzeo ulogu tehničkog direktora, Sudarsan je proveo više od 20 godina radeći sa različitim tehnologijama u raznim industrijama, a imao je i mnoge uloge u IMB-u, uključujući i poslednjih 10 godina koje je proveo razvijajući Vatson.

Kao jedan od najvažnijih dostugnuća iz svog bogatog iskustva, istakao je sposobnost inovacija i brzog prilagođavanja svetu tehnologije koji se menja, i njegovim izazovima.

- Naučio sam kako da probijem tehnološke barijere i granice i pronađem nova područja ili izazove. Kako se društvo kreće napred, preduzeće i kupci takođe se kreću i menjaju način na koji ceo ekosistem funkcioniše. Za mene je najveće učenje bilo - kako da inovirate, menjate se i rastete.

Digitalni pioniri

Foto: Printscreen

Ulazeći dublje u raspravu, Sridhar je objasnio da je sposobnost brzog prilagođavanja važna ne samo na korporativnom nivou, već i na nivou nacionalne ekonomije.

- Ima puno tržišne dinamike, kao i geografske, socijalne i političke koje su specifične za svako tržište. Kada je reč o upotrebi AI tehnologija i digitalne transformacije, sposobnost brzog prilagođavanja i razumevanja sopstvenih lokalnih mogućnosti igra važnu ulogu. AI je više sredstvo za postizanje cilja kome težite.

Digitalne inovacije igraju veliku ulogu u izgradnji i razvoju ekosistema koji će doneti prednosti i inovacije svim zainteresovanim stranama kroz sfere poput poboljšane zdravstvene zaštite, sigurnijeg i čistijeg transportnog sistema. AI i digitalne tehnologije takođe mogu da se koriste i za povećanje energetske efikasnosti, kao i praćenje kada i gde je električna energija najpotrebnija, manje rasipanje energije, pronalaženje načina za pametno grejanje, skladištenje nafte i goriva itd.

Takođe je istakao važnost inovacija kada je reč o revoluciji digitalnih strategija kada su u pitanju proizvodi za industrijsku primenu.

Kao što je objasnio Sridhar, korišćenjem AI tehnologija, clouda-a i vodeći računa o sajber bezbednosti može da se spreči pad infrastrukture, i uvek treba tražiti inovativne načine za to.

S obzirom na njegovo znanje i iskustvo u radu u ključnim industrijama poput nafte, gasa i vazduhoplovstva, Digitalni pioniri su istražili temu zelene ekonomije i održivosti, a razgovarali su i o gorućim pitanjima zaštite životne sredine. Istakli su kako naftne i gasne kompanije mogu primeniti AI u analizama za poboljšanje pouzdanosti i smanjenje emisije štetnih gasova u njihovom radu.

Prateći trendove održivosti i trenutne zahteve tržišta, mnoge vodeće naftne i gasne kompanije kreću na novo putovanje transformišući se u energetske kompanije. To će doneti neke radikalne promene i hrabre odluke koje će menadžeri kompanija morati da donesu, poput smanjenja proizvodnje nafte za 40 odsto, što je osnovni deo njihovog današnjeg poslovanja.

Ali jednom kada to urade, potrošiće više milijardi dolara u obnovljivu energiju, i ako neko može da donese ovu transformaciju na polju održivosti, to su ove globalne energetske kompanije. Oni imaju stručnost, lanac distribucije i snabdevanja kojima bi to mogle da izvedu. Digitalna transformacija je suštinski deo ovog putovanja.

Međutim, šira upotreba ovih podataka, novih tehnologija i stupanje na put digitalne transformacije kao rezultat pokazalo je rastuće pretnje od sajber napada.

Digitalni pioniri su istraživali i probleme iz perspektive AI i pitali kako tehnologije zasnovane na AI mogu da pomognu industrijskim igračima u energetici i odbrani od sajber napada?

- Nuspojava rastućeg digitalnog sveta kroz koji prolaze sve zainteresovane strane, uključujući kompanije, akademsku zajednicu, vlade, državne i nacionalne entitete je činjenica da broj povezanih uređaja, računarskih sistema, posledično raste i postaje dostupnije

Sridhar Sudarsan

Foto: Printscreen

Kao što je Sridhar rekao, mogućnost zaštite infrastrukture nije samo polje koje kompanija treba da čekira, već da zaista traži sistematski pristup.

- Infrastruktura više nisu samo prenosni računari, radne površine ili serveri, ona je takođe kritična imovina, to su kontrolni sistemi koji rade u elektranama... sve te različite delove infrastrukture treba zaštititi.

Broj povezanih uređaja na kojima će podaci biti dostupni raste eksponencijalno, ostavljajući prostor za zloupotrebu.

- O sajber bezbednosti treba razmišljati na potpuno drugačiji način. Na isti način na koji svi vežbamo različite načine rada, i o sigurnosti moramo razmišljati na vrlo različite načine. U Spark Cognition-u smo bili usredsređeni na zauzimanje podataka usmerenih na AI pristup koji se fokusira na AI, sajber bezbednost, gde se fokusiramo na ono što nazivamo zlonamernim softverom, a to je mogu li otkriti virus koji nikada ranije nisam video. Zaista smo verovali da je jedini način da to rešimo primena mašinskog učenja i tehnika zasnovanih na AI.

Na kraju je Sridhar govorio o važnosti razvijanja etičke veštačke inteligencije i njeno korišćenje na putu ka etičnijem poslovanju.

Mlađe generacije su posebno sklone deljenju svojih privatnih podataka, ali kao što je primetio Sridhar, one su takođe zainteresovane u pogledu toga kako da se informišu i zaštite.

-Korporacije moraju da igraju mnogo veću ulogu u smislu izgradnje i zaštite tog poverenja i jačanja. To je odgovornost velikih kompanija.

CSR (društveno odgovorno poslovanje) je važnije nego ranije i ono će samo nastaviti da raste. Pronalaženje načina za izgradnju etičnog lanca snabdevanja biće važno. Kompanije treba da pokažu akcije u ovom pravcu. Štaviše, preduzeća će imati važnu ulogu u obrazovanju zaposlenih i potrošača o etičkim principima veštačke inteligencije.

Digital Pioneers

Printscreen

Kada je reč o Sridharovom ličnom stavu o veštačkoj inteligenciji, on je podelio svoj pristup i objasnio da je veštačka inteligencija mnogo širi pojam od onoga što o njoj obično mislimo.

- Postoje tehnološki aspekti AI: audio video procesi, striming, šifrovanje, mašinsko učenje, itd. To su stvari koje generalno mislimo o AI. Ali kad razmišljam o AI, to prevazilazi tehnologiju. Tehnologija je početak i pokretač. Hardver je porastao u pogledu naše sposobnosti da brže obradimo ili izračunamo našu sposobnost generisanja, obrade i čuvanja informacija, ali AI to prevazilazi. Jedan od tih aspekata je etička veštačka inteligencija - kako se grade modeli, koji su načini upravljanja modelima?

To je svet gde svi igramo važnu ulogu. Svi moramo da pronađemo način da razvijemo sopstveni način razmišljanja, nađemo uloge u tom ekosistemu i vidimo kako možemo u novoj normalnosti da radimo i stvaramo.

Što se tiče razvoja digitalne strategije i primene AI, postoje samo prekretnice, nema kraja. To je jedno putovanje. Odredište se pomera dalje kako se razvijamo.

Detaljnu raspravu o Digitalnim pionirima možete pogledati u video na početku teksta.

Video: Ovaj vibrator je možda pametniji od svakog muškarca jer žene sigurno dovodi do orgazma

 (Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>