• 0

Svi bi preko noći da otvore e-šop i postanu milioneri: Kako da vas ne napadne iole ozbiljan haker

e- trgovci čine dosta toga kako bi zaštitili svoje šopove

  • 0
Mobilni telefon online plaćanje internet biznis

Foto: Shutterstock

Tekuća godina i pandemija koranavirusa postavila je pred brojne industrije izazove, a prognoze koliko će vremena privredama zemalja širom sveta biti potrebno da se oporave i dalje su nesigurne i ne naročito vedre.

Međutim, promena u načinu života i rada, i "preseljenje" poslovanja na internet, doprinela je značajnom rastu na određenim poljima, a takav je globalno zabeležilo i tržište domena. Taj trend vidiljiv je i u Srbiji. 

Ipak, činjenica je da ima i onih koji misle da preko noći mogu da počnu da se bave e-trgovinom i postanu milioneri. Što je pogrešno. Kupci s druge strane, trebalo bi da budu oprezniji, i da prepoznaju smernice koje vode ka legalnom šopu.

Predrag Milićević Rukovodilac Sektora marketinga i komunikacija u RNIDS, kaže da je urađeno nekoliko stvari kako bi se zaštitio kupac. Prema njegovim rečima, poverenje u odnosu trgovac - kupac je veoma važno.

- Poverenje u trgovini, a na internetu posebno, je nešto što je najvažnije. RNIDS je uradio nekoliko stvari koje bi mogle da pomognu kupcima da steknu poverenje - rekao je on na panelu "E-commerce spas od katastrofe", u okviru BIZIT konferencije.

Preporuka je poslovnim ljudima da naziv domena registruju na firmu, ne na ime vlasnika, ili nekog drugog čoveka, nego baš na firmu. Onda je moguće obaviti proveru i videti na koga je registrovan naziv domena. Ako je registrovano na pravo lice, može se videti njegov naziv, zatim PIB i matični broj, i sa tim podacima kupac može na sajtu APR-a da proveri o kojoj firmi je reč i da li da joj da poverenje.

Ističe i da e- trgovci čine dosta toga kako bi zaštitili svoje šopove, ali ne čine dovoljno da bi zaštitili i nazive domena na kojima su ti šopovi.

- Svaki iole ozbiljniji haker može da ukrade nezaštićeni naziv domena, odnosno da ga preusmeri ka svom sajtu, da kada kupac dođe na sajt misli da je došao na željeni sajt, a zapravo je došao na sajt koji je pod kontrolom hakera - upozorava Milićević. Dodaje da postoje i tri nivoa zaštite naziva domena i da bi svako trebalo da sprovede neku od tih zaštita.

Kako bi se smanjio broj nelegalnih šopova, u planu je i da se napravi spisak legalnih, kako bismo znali od koga i šta kupujemo. Jedan od načina da poverujete u sigrnost jeste i logo kartičarske kompanije ili banke, ako to primetite na sajtu, definitvno je reč o legalnom šopu.

Na panelu su osim Milićevića učestvovali i Zorana Milidrag, iz eComm asocijacije,  Ivan Tanasković, Planeta Sport, Nikola Mehandžić Direktor poslovnog razvoja za tržišta Zapadnog Balkana, Mastercard.

U kojim slučajevima nazivi domena imaju vrednost iako na prvi pogled nisu atraktivni?

 

Nazivi domena koji imaju saobraćaj, odnosno posetu, imaju svoju vrednost, bez obzira na to da li je ime atraktivno ili ne. Iako na našem tržištu posetu nije lako monetizovati, moguće je unovčiti je makar toliko da se troškovi pokriju i nešto zaradi, a u ovoj industriji, kod ljudi koji sakupljaju ovakve nazive domena, poslovni rezultat se pravi na količinu. Ukoliko je poseta iz inostranstva, a sadržaj na engleskom, mogućnosti su daleko veće.

Takođe, ukoliko je naziv domena star i ima veliki broj linkova ka njemu s drugih domena, značajan je ljudima koji se bave optimizacijom za pretraživače. Postoje i botovi koji prate koji su domeni istekli i, ako je neki od njih zanimljiv, kupuju ih automatski. Zato će se često desiti da na domenu koji istekne, ubrzo zatim osvane novi sajt i sadržaj koji može, ali i ne mora imati veze s prethodnim.

Trenutna cena .com domena od 7,85 dolara na godišnjem nivou važi od 2012. godine, na primer.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>