• 0

Kako je digitalizacija spasila milione mikro preduzeća od propasti u doba korone?

Polovina malih i mikro firmi ostala je operativna u Velikoj Britaniji, zahvaljujući povezivanju s naprednom tehnologijom

  • 0
laptop

Foto: Unsplash

U doba pandemije je više nego ikad pre postalo jasno koliko digitalizacija olakšava i unapređuje poslovanje preduzeća, a posebno malih i mikro.

Te firme su, ujedno, sporije i teže prelazile na digitalno poslovanje od velikih kompanija i srednjih firmi, ali je korona kriza uticala na njihovo ubrzano prilagođavanje.

Izveštaj kompanije "Lloyds Bank", u saradnji sa pokretom "Be the Business", pokazuje da bi više od 2,7 miliona (48%) mikro preduzeća u Velikoj Britaniji prestalo s poslovanjem - da nije usvojilo digitalnu tehnologiju tokom pandemije.

U toj zemlji je u toku još jedan karantin, koji bi trebalo da potraje do prvih dana decembra, a mnoga mala i mikro preduzeća se i dalje suočavaju s neprestanim borbama, ali je jasno da im napredna tehnologija pomaže da se bolje snađu u krizi. Gotovo 73% njih nastavilo je da posluje, tako što je prilagodilo svoje poslovanje.

Oko 24% mikro preduzeća kaže da je modifikovalo svoj poslovni model u proteklom periodu, kako bi firma preživela. Takođe, petina je ponudila nove proizvode i usluge. Oko 23 odsto mikro preduzeća preusmerilo je tok poslovanja, a 40 procenata je ispitalo nova područja poslovanja.

Otprilike polovina (48%) vlasnika mikro preduzeća kaže da su mogli da ostanu operativni, zato što su usvojili digitalizaciju i izgradili novi oblik poslovanja. Zanimljivo je, međutim, to da se čak 1,5 miliona (27%) mikro firmi sada prvi put odvažilo da koristi onlajn kanale komunikacije.

Oko 2,6 miliona njih (47%) uspelo je da pojednostavi svoje poslovanje zbog povezanosti sa digitalnim svetom. Od onih koji su već "na mreži", 40% je povećalo obim internet poslovanja, kao i mogućnost diverzifikacije.

Dve trećine (61%) takođe je prijavilo da im je tehnologija omogućila da održavaju kontakt sa svojim kupcima, a trećina (35%) izveštava o uštedi troškova, koja je povezana sa digitalizacijom. Biti onlajn danas - znači preživeti na tržištu, smatra Nik Vilijams iz kompanije "Lloyds Bank".

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke