• 0
 ≫ 

Kako je digitalizacija spasila milione mikro preduzeća od propasti u doba korone?

 ≫ 

Polovina malih i mikro firmi ostala je operativna u Velikoj Britaniji, zahvaljujući povezivanju s naprednom tehnologijom

  • 0
laptop

Foto: Unsplash

U doba pandemije je više nego ikad pre postalo jasno koliko digitalizacija olakšava i unapređuje poslovanje preduzeća, a posebno malih i mikro.

Te firme su, ujedno, sporije i teže prelazile na digitalno poslovanje od velikih kompanija i srednjih firmi, ali je korona kriza uticala na njihovo ubrzano prilagođavanje.

Izveštaj kompanije "Lloyds Bank", u saradnji sa pokretom "Be the Business", pokazuje da bi više od 2,7 miliona (48%) mikro preduzeća u Velikoj Britaniji prestalo s poslovanjem - da nije usvojilo digitalnu tehnologiju tokom pandemije.

U toj zemlji je u toku još jedan karantin, koji bi trebalo da potraje do prvih dana decembra, a mnoga mala i mikro preduzeća se i dalje suočavaju s neprestanim borbama, ali je jasno da im napredna tehnologija pomaže da se bolje snađu u krizi. Gotovo 73% njih nastavilo je da posluje, tako što je prilagodilo svoje poslovanje.

Oko 24% mikro preduzeća kaže da je modifikovalo svoj poslovni model u proteklom periodu, kako bi firma preživela. Takođe, petina je ponudila nove proizvode i usluge. Oko 23 odsto mikro preduzeća preusmerilo je tok poslovanja, a 40 procenata je ispitalo nova područja poslovanja.

Otprilike polovina (48%) vlasnika mikro preduzeća kaže da su mogli da ostanu operativni, zato što su usvojili digitalizaciju i izgradili novi oblik poslovanja. Zanimljivo je, međutim, to da se čak 1,5 miliona (27%) mikro firmi sada prvi put odvažilo da koristi onlajn kanale komunikacije.

Oko 2,6 miliona njih (47%) uspelo je da pojednostavi svoje poslovanje zbog povezanosti sa digitalnim svetom. Od onih koji su već "na mreži", 40% je povećalo obim internet poslovanja, kao i mogućnost diverzifikacije.

Dve trećine (61%) takođe je prijavilo da im je tehnologija omogućila da održavaju kontakt sa svojim kupcima, a trećina (35%) izveštava o uštedi troškova, koja je povezana sa digitalizacijom. Biti onlajn danas - znači preživeti na tržištu, smatra Nik Vilijams iz kompanije "Lloyds Bank".

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>