• 0

Jedna od prvih uspešnih priča Silicijumske doline napušta ovo kultno mesto i nisu jedini

U doba Korone sve je manje potrebe za odlaskom u poslovne prostorije

  • 0
Kancelarija, posao, biznis

Foto: Shutterstock

Hevlet Pakard Enterprajz je poslednja kompanija u nizu koja je odlučila da se udalji od Silicijumske doline i da svoje prostorije preseli iz San Hozea u Kaliforniji u Hjuston u Teksasu.

- Najveći hab za zapošljavanje ove kompanije nalazi se u Hjustonu, gde je i atraktivno tržište za regrutovanje budućih talenata, kao i mesto na kom kompanija gradi najnoviji kampus - navela je kompanija.

Nejasno je na koliko se radnika ovo preseljenje odnosi. U kompaniji tvrde da neće biti nikakvih otpuštanja zbog promene lokacije, a HPE će zadržati kampus u San Hozeu.

Pandemija je dala izgovor brojnim kompanijama čije se prostorije nalaze u Silicijumskoj dolini, izgovor da napuste Kaliforniju.

Bez mnogo potrebe da svakog dana odlaze u poslovne prostorije, mnogi su počeli da se propituju da li su im potrebni toliki trošovi, kao i visoke takse koje ima Kalifornija.

Ipak, odlazak HPE je najzapaženiji, jer je ova kompanija jedna od prvih uspešnih priča iz Silicijumske doline. Kompanija je nastala u garaži u Palo Altu, partnerstvom Bila Hevleta i Dejva Pakarda, a 2015. godine kompanija se podelila na HPE i na proizvođača hardvera HP Inc, koji ostaje u Dolini.

Svetski ekonomski forum u Davosu

Antonio Neri, prvi čovek HP-a, Foto: Tanjug/AP

Udaljavanje od poslovnih prostorija i smanjenje troškova za iste u godini pandemije postao je trend. Iz Kalifornije je ranije otišla i softverska kompanija Palantir Tehnologije, a to jenedavno učinila i firma Dropboks.

Ipak, i dalje ima kompanija koje pored toga što dozvoljavaju radnicima rad od kuće, zadržavaju i skupe poslovne prostorije.

Tako Tviter i Skver puštaju radnike da rade od kuće "zauvek", a Majkrosoft će im ponuditi fleksibilnije radno vreme uz mogućnost rada od kuće. Čelni čovek Fejsbuka Mark Zakerberg predvideo je da će Facebook CEO Mark Zakerberg predvideo je u maju da će 50 odsto rad ika u narednoj deceniji preći na rad od kuće.

Video: Najgori neprijatelji virusa su dijamanti: Zlatar napravio masku vrednu 10 miliona

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>