• 0
 ≫ 

Ovo su najopasnija mesta za povezivanje na Wi-Fi: Važno za radnike i sve koji često plaćaju van kuće

 ≫ 

Bežični internet je danas prisutan svuda, u maltene svakom ugostiteljskom objektu, pa i u kafićima i restoranima, zatim u hotelima, tržnim centrima...

  • 0
posao, laptop Foto: Unsplash

Živimo u brzom vremenu, u doba digitalizacije i interneta, pa se stvari često "izmaknu kontroli". Evo na šta tačno mislimo. Koliko puta se spojite na internet neke nepoznate adrese? Da li zaista vodite računa?

Ljudi se masovno "kače" na mrežu s raznih lokacija i preko raznih uređaja, ne razmišljajući da li to ugrožava njihove privatne podatke, kao što je identitet. Sigurno ste se barem nekada povezali na internet u tržnom centru ili hotelu, bilo iz poslovnih ili privatnih razloga.

Ali, to spajanje nimalo nije bezazleno. Bežični internet je danas prisutan svuda, u maltene svakom ugostiteljskom objektu, pa i u kafićima i restoranima gde često boravite. Dok vi čitate novine na telefonu i pijete prvu jutarnju kafu u nekom lokalu - haker vas možda "posmatra".

Ne, ne treba da se plašite, već samo da povedete računa. Hoteli takođe mogu biti "opasni", iako prijavljivanje na internet u njima deluje bezbedno i sigurno. Brojne kompanije koje se bave tom temom, kao što su Kaspersky ili SensePost, godinama unazad naglašavaju da javni wi-fi predstavlja "veliki sigurnosni rizik".

Ako mislite da je otmeni hotel sigurniji od lokalnog motela - varate se. Hakeri neretko prave lažne bežične mreže, koje imaju slično ime kao hotelski wi-fi, a uglavnom pikiraju mesta koja su posećena i popularna. Onda čekaju da "žrtva upadne u zamku", tj. da se uloguje.

Nakon što se osoba poveže na taj internet, hakeri lako instaliraju softvere kreirane da naprave štetu i viruse, koji će im u skorije vreme dati pristup svim podacima "žrtve". U tu zamku ne upadaju samo gosti hoteli ili šopingholičari, već i veliki broj zaposlenih koji rade na daljinu.

cyber criminals sajber kriminal, internet pljačka prevara Foto: Shutterstock

Ako planirate da se povežete na internet u obližnjem šoping molu, obratite pažnju na ime mreže. Na infopultu, koji se nalazi u svakom ovakvom objektu, saznajte tačno ime - kako se ne biste povezali na nečiji pametni telefon ili hakerski laptop.

Kada izvršavate neke transakcije, preporuka je da to radite kod kuće ili preko mobilnog interneta, a isto važi za unošenje važnih šifri ili pristupanje značajnim profilima na mreži.

Mimo svega ovoga, treba da obratite pažnju i na gradski Wi-Fi, koji se nalazi na određenim mestima (park, trg...) ili u, recimo, prevozu. Tu svakako internet nije brz i obično pravi probleme, pa samim tim ništa ne gubite.

Ako je besplatna gradska mreža spora, to znači da je na nju spojeno previše korisnika ili da je ruter preuzeo haker, što je u svakom slučaju gori scenario.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>