• 2
 ≫ 

Rezultat koji pobija sumnju: 5G ubrzao pronalazak lekova, do 2030. uvećaće BDP za 1,4 biliona $

 ≫ 

"Putem vrhunske tehnologije obavljanje zdravstvenih pregleda trajalo je kraće, kombinovanjem veštačke inteligencije i klauda, lekovi su pronađeni ranije, a veliko olakšanje osetili su i građani koji su, koristeći vrhunsku tehnologiju, bez problema radili od kuće i nastavili da uče", rekao je stručnjak iz "Huawei Enterprise"

  • 2
5G tehnologija logo Foto: Tanjug/AP

Godinu koju uskoro ispraćamo obeležio je eksponencijalni rast 5G tehnologije i poslovnih aplikacija, te je konsultantska firma "STL Partners" malo detaljnije istraživala ovo polje.

Njihova procena je da će 5G mreža povećati globalni BDP za čak 1,4 biliona dolara, do 2030. godine, objavljeno je na onlajn samitu TrustInTech 2020.

S fokusom na nove izazove, s kojima se svet suočava od početka pandemije, naglašena je ključna uloga ICT infrastrukture za oporavak privrede, kao i potreba za usvajanjem novih tehnologija.

Direktor tehničke službe u "Huawei Carrier Business Group", Pol Skanlan, kaže da je ova godina bila "momenat Sputnik", upoređujući je sa 1957. kada je lansiran prvi veštački satelit tog imena.

To lansiranje je značilo novo doba za čovečanstvo, istraživanje svemira. Isto tako će, veruje on, sazrevanje 5G tehnologije promeniti našu planetu. Industrija ubrzano usvaja ovu mrežu, zatim inovativne poslovne modele. Ona se ubrzano transformiše pred našim očima.

- Tako nešto se nije dogodilo u poslednjih 10 godina - rekao je Skanlan.

Stručnjak za digitalnu transformaciju firme "Huawei Enterprise", Edvin Diender, na ovom onlajn skupu je takođe objasnio i izuzetno važnu ulogu 5G tehnologije, veštačke inteligencije, polja big data i računarstva u oblaku, a sve to za vreme pandemije.

- Putem vrhunske tehnologije obavljanje zdravstvenih pregleda trajalo je kraće, kombinovanjem veštačke inteligencije i klauda. Lekovi su pronađeni ranije, a veliko olakšanje osetili su i građani koji su, koristeći vrhunsku tehnologiju, bez problema radili od kuće i nastavili da uče - rekao je Diender.

Uvođenje 5G-a u 2020. rezultiralo je s više od 100 postavljenih mreža, u 47 zemalja.

Video: 5G expert on how technology will change the future

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    20. decembar 2020 | 08:16

    Mi bre u Srbiji nemamo vodu, struju, kanalizaciju ni fiksni kako treba, a kamoli 5G. Šta se ova Brnàbićka zanosi?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>