• 4

Četiri stvari na koje i građani Srbije mogu da obrate pažnju i kupe jer će cena rasti. Nije bitkoin

Bitkoin je dominirao tokom 2020, ali postoje druge digitalne valute na koje bi investitori tek mogli da obrate pažnju i dignu im cenu

  • 4
Kriptovaluta, cryptocurrency, bitkoin

Foto: Pixabay

Iako je bitkoin briljirao krajem ove godine, u narednoj godini moglo bi da se dogodi više stvari koji na taj rast mogu da utiču, a prostor za slavu mogle bi da dobiju neke manje poznate digitalne valute u toj "inudustriji".

Najveća priča u svetu kripto i blokčejna nesumnjivo je bio rast cene bitkoina, koji je od početka januara zabeležio skok za više od 220%.

Međutim, investitori će možda želeti da pripaze na izbor drugih, jeftinijih, digitalnih valuta i tokena koji mogu potencijalno otvoriti novi prostor u narednoj godini kako se tržište bude kretalo.

Ripple

Ripple je novčić koji je lansirala istoimena platforma za plaćanje a koja omogućava bržu i decentralizovanu razmenu valuta i doznaka u poređenju sa običnim bankarskim transferima.

Iako Ripple nije moguće rudariti, već umesto toga tokene izdaju ljudski operatori, neki ga smatraju održivom alternativom sistemu plaćanja, posebno za male transakcije.

Ripple je takođe zabeležio nagli porast vrednosti tokom poslednjih mesec dana, popevši se oko 107% , na 0,60 USD.

Litekoin

Iako je Litecoin izgubio sjaj nakon pojave kao prvi altcoin pre deset godina, kripto je neprestano privlačio korisnike na svoju platformu kao brži način transakcija u poređenju sa dugotrajnom procesom blokčejna kod bitkoina.

Litecoin takođe nudi jeftiniju ulaznu tačku za nove kripto investitore od skupljeg bitkoina, jer uprkos porastu od 167% ove godine i dalje se trguje na oko 108 američkih dolara, manje od desetine trenutne cene bitkoina. Novčić ne zauzima dominantnu poziciju koju je nekada imao, međutim, investitori će možda želeti da ga ponovo pogledaju, u najmanju ruku kao jeftiniju metodu.

Kriptovaluta, cryptocurrency, bitkoin

Foto: Pixabay

Cosmos

Kako se blokčejn širi, sve je više projekata koji se zasnivaju baš na ovoj tehnologiji. A jedan je Cosmos.

Međutim, za razliku od ostalih na tržištu, Cosmos ima za cilj da reši neka pitanja u vezi sa skalabilnošću različitih blokčjn platformi i njihovom sposobnošću za interakciju. Ukratko, Cosmos ima za cilj stvaranje „internet blok lanaca“ koji im omogućava da se povezuju i komuniciraju na sličan način kao uređaji na IOT.

Iako token trenutno košta 5 američkih dolara, Cosmos bi mogao iskusiti talas interesa investitora ukoliko uspe da izvuče svoj krajnji cilj povezivanja blok-lanaca, potencijalno otvarajući čitave nove metode za funkcionisanje i interakciju.

Bitcoin Cash

Uprkos tome što mu je ime usko povezano sa originalnom kripto valutom, Bitcoin Cash nije u korelaciji sa samim bitkoinom, već je kripto izdanak originala kao rezultat rasprava između članova kripto zajednice o tome kako rešiti neka od najvažnijih pitanja u blokčejnu, odnosno obim transakcija.

Bitcoin Cash je proizvod jednog od ovih rešenja, gde se originalna blokčejn arhitektura koristi za izgradnju novog blokčejna, a samim tim i nove kripto valute.

To znači da se Bitcoin Cash ne može koristiti za transakcije na originalnom bitkoin blokčejnu i obrnuto. Međutim, potomci bitkoina mogu da se nađu u sličnom položaju kao i litekoin.

Bitkoin keš takođe nudi jeftiniju opciju a trguje se trenutno po ceni od oko 324 USD po komadu.

Bitkoin ide na više od 500.000 dolara?

 

Da će bitkoin porasti „deset puta do kraja 2022. godine“, misle u  JP Morgan Čejsu. Bankari procenjuju njegovu vrednost na 650.000 američkih dolara.

Kako navode, vrednost digitalne valute će se deseterostruko povećati, tvrdi vodeći američki investitor rizičnog kapitala, pošto međunarodna investiciona banka JP Morgan procenjuje da bi cena svakog novčića mogla skočiti na 650.000 američkih dolara (485.763 funti).

Izveštaj JP Morgan procenjuje da bi eventualna vrednost svakog bitkoina iznosila 650.000 američkih dolara (485.763 funti)

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CryptoG

    29. decembar 2020 | 17:01

    Riple? Stvarno? Ko god da ovo cita, neverovatnije mi je da onaj ko ovo pise ne prati scenu I predlaze ljudima da kupi valutu koju je coinbase izbacio sa liste I protiv koje je podignuta optuznica..ljudi informisite se na pravim meeting..

  • supergnu

    29. decembar 2020 | 18:00

    Ovo nije dobro brate. Imam 3 bitcoina. Kako cu da kupim sladoled deci ako skoci na $650.000...😂😂😂

  • LeteciBeogradjanin

    30. decembar 2020 | 03:45

    Rast Crypto trzista je neminovan. BTC je dostigao ATH (All Time High) i ne postoji nikakva barijera za njegov dalji rast, osim ogranicene traznje. Traznja ce da raste, zato sto se u trku ukljucuju veliki igraci. Max broj BTC novcica je 21 000 000, a trenutno ga ima 18.5 000 000 u opticaju. Onog momenta kad circulating supply (broj novcica u opticaju) dostigne maximum supply (maksimalni broj novcica koji se moze iskovati) cena BTC-ja ce otici u nebo i trziste ce se okrenuti drugim crypto valutama, tj. altcoinima, jeftinijim alternativama. Svima ce cena otici gore, jer ce ih povuci BTC. E, sad... Koji od njih ce otici najvise? Ima nekoliko kandidata... Slozio bih se da Cosmos ima realne sanse. Pre svih mozda ETH... PolkaDot i ChainLink isto tako... Citav DeFi sector treba drzati na oku jer moze veoma visoko da skoci. Ima jos veoma dobrih projekata sa odlicnim potencijalom. Bancor i OceanProtocol su oidlicni projekti. Numeraire isto tako. Kava takodje... Ima ih dosta koje nisam spomenuo, jednostavno ne mogu sve.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>