• 2
 ≫ 

WhatsApp sve brže gubi korisnike: Turci pokrenuli istragu, lokalne aplikacije doživele bum

 ≫ 

Turska vlada je prošlog jula donela zakon o jačoj kontroli nad društvenim mrežama

  • 2
WhatsApp, Vocap Foto: Pixabay

Turski regulator za tržišnu konkurenciju saopštio je danas da je pokrenuo istragu protiv WhatsApp-a i njegovog vlasnika Fejsbuka, nakon što je ta aplikacija za razmenu poruka zatražila od korisnika da dozvole Fejsbuku prikupljanje njihovih podataka, uključujući brojeve telefona i lokacije.

Turska Komisija za zaštitu konkurencije navela je u saopštenju da je naložila da se zahtev za prikupljanje podataka odmah obustavi, dok se ne završi istražni postupak.

WhatsApp je prošle srede ažurirao svoje uslove korišćenja, omogućivši Fejsbuku i njegovim podružnicama da prikupljaju korisničke podatke, a kao rok za prihvatanje novih uslova je odredio 8. februar.

Konkurentske aplikacije za razmenu poruka u Turskoj, Signal i Telegram, od tada beleže nagli rast tražnje.

Turska vlada je prošlog jula donela zakon o jačoj kontroli nad društvenim mrežama, naročito stranim, kojim je uvela nova ograničenja i novčane kazne za kršenje propisa.

Kritičari tvrde da se tim zakonom guši reč onih Turaka koji su na društvenim mrežama izražavali neslaganje s vlastima, nakon što je vlada pojačala svoj uticaj na vodeće medije u zemlji.

Podsećamo, poznate ličnosti poput Ilona Maska i Edvarda Snoudena pozivaju korisnike da koriste aplikacije koje više brinu o privatnosti podataka korisnika.

Rakuten Viber, jedna od vodećih globalnih aplikacija za besplatnu komunikaciju, izrazila je ogorčenost povodom nedavno ažuriranih uslova privatnosti korisnika WhatsAppa-a, saopšteno je danas iz te kompanije.

Video: Gde smo bili tada, a gde danas: Vizionarski intervju Jevrosimovića pre 15 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    11. januar 2021 | 17:24

    A zašto gube???Zbog cenzure u vezi korone!!!! Parler!!!!

  • ...

    11. januar 2021 | 15:06

    Pa viber koristi sve iste podatke kao i whatsapp i facebook

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>