• 7
 ≫ 

Njemu je najteže: Pre 8 godina bacio hard disk sa 7.500 bitkoina, sad moli da ga puste da kopa smeće

 ≫ 

Uzalud moli gradske vlasti da mu dozvole da pretraži deponiju

  • 7
James Howells

Printskrin: Youtube/BBC News

Jedan mladić čini sve da povrati 280 miliona dolara u bitkoinu koji je slučajno bacio. Reč je o James Hovells (35) koji je postao poznat kada je priznao kako je greškom bacio hard disk sa 7.500 bitkoina u smeće dok je raščišćavao svoj stan još 2013. godine.

Po današnjim cenama taj "štek" bi vredeo više od 280 miliona dolara. Potrebno mu je odobrenje lokalnog veća za pretragu smetlišta za koje smatra da sadrži izgubljeni hardver. Gradsko veće međutim, odbilo je njegove zahteve da pregleda deponiju, pozivajući se na zabrinutost za životnu sredinu i finansiranje.

Britanac koji je slučajno bacio disk na kome su bili bitkoini, opet sada poziva lokalne gradske vlasti da ga puste da ga pretraži deponiju.

Ovaj tridesepetogodišnjak, inače IT inženjer, rekao je da je bacio uređaj dok je raščišćavao stan 2013. godine. Tvrdi da je imao dva identična diska za laptop i da je greškom stavio onaj koji sadrži kriptografski privatni ključ potreban za pristup njegovim bitkoinima. Nakon svih ovih godina, Hovells je i dalje uveren da će uspeti da povrati svoje davno izgubljene bitkoine.

Iako je spoljni deo diska možda oštećen i zarđao, on veruje da je ploča unutra možda još uvek netaknuta. "Postoji velika šansa da je da je unutrašnjost i dalje netaknuta", rekao je za CNBC.

- Stručnjaci za oporavak podataka bi tada mogli ponovo da obnove sistem ili da pročitaju podatke direktno sa ploče- kaže on.

Kaže da bi jedini način bio da prosto iskopa u smeću ono što je bacio pre osam godina.  Ali treba mu dozvola lokalnog veća. Deponija nije otvorena za javnost i ometanje poseda smatralo bi se krivičnim delom.

Hovells je ponudio da 25% od ukupnog iznosa, vrednog oko 70,8 miliona dolara, donira u Fond za oporavak od kovida za svoj rodni grad ako uspe da iskopa hard disk. Takođe je obećao da će projekat iskopavanja finansirati uz podršku neimenovanog fonda.

Međutim, čini se da se lokalni zvaničnici neće uskoro odobrovoljiti.

- Veće je u nekoliko navrata reklo gospodinu Hovellsu da iskopavanje nije moguće bez dozvole, a samo iskopavanje imalo bi ogroman uticaj na životnu sredinu na okolinu - rekao je portparol saveta. „Troškovi iskopavanja deponije, skladištenja i obrade otpada mogli bi da koštaju milione funti - bez ikakvih garancija da će ga se naći ili da je još uvek u ispravnom stanju.“

Zapravo, on nije jedini koji je ostao bez svojih bitkoina, nedavno se na to požalio i programer koji je zaboravio lozinku za digitalni novčanik u kojem ga "čekaju" milioni. Procena je da je širom sveta zaključano 140 milijardi dolara u bitkoinima (kojih je 18,5 miliona), jer su njihovi vlasnici zaboravili lozinku.

Video: Palma pitao Malog: Šta je bitkoin?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>