• 4

Šta krije svet tehnologije? Važno je da znate ovih 10 činjenica

Recimo, Apple, Google i Spotify i dalje sadrže podkaste u kojima se tvrdi da je pobeda Džoa Bajdena na izborima za predsednika SAD - bila "prevara"

  • 4
Tim Cook, Tim Kuk, Apple

Foto: Tanjug/AP

Na polju tehnologije dešavaju se promene iz dana u dan, ali se neke tiču, ne samo strogo poslovnih, već i društveno-političkih okvira.

Sve i da niste upućeni u rad nekih kompanija, aplikacija ili u neke trendove, sumnjamo da su vam promakle vesti vezane za WhatsApp ili Twitter, od prethodnih dana.

Ovo je 10 činjenica koje se trenutno dešavaju u tech sferi, a trebalo bi da ih znate:

1. Tim Kuk je rekao da Parler može da se vrati u App Store, nakon što je Epl povukao Parler sa svoje platforme, u jeku opsade Kapitola.

2. Deliveroo je prikupio 180 miliona dolara finansiranja. Startap, podržan od Amazona, priprema se da izađe u javnost kasnije 2021. godine.

3. Selena Gomes je pre nekoliko meseci upozorila direktorku poslovanja u Fejsbuku, Šeril Sandberg, na dezinformacije. Zvezda je rekla da je frustrirana zbog toga što tehnološke platforme nisu poslušale upozorenja nakon nereda u Kapitolu.

4. Kritičari žele da populisti poput Bolsonara i Modija pokrenu društvene medije. Do toga dolazi nakon što je predsedniku Donaldu Trampu zabranjen pristup Tviteru, 8. januara.

5. Apple, Google i Spotify i dalje sadrže podkaste u kojima se tvrdi da je pobeda Džoa Bajdena na izborima za predsednika SAD - bila "prevara".

Jack Dorsey, Donald Tramp

Foto-montaža: Tanjug/AP

6. Dezinformacije o američkim izborima pale su za 73%, nakon Trampove zabrane na društvenim mrežama. "Zignal Labs" je izvestio da su razgovori pali sa 2,5 miliona pominjanja (mention) na 688.000.

7. WhatsApp kaže da ne brinete zbog deljenja podataka sa Fejsbukom, ali eksperti kažu da bi trebalo da se okrenete aplikaciji Signal.

8. Beka Luis iz medija navodi da Trampova zabrana širom društvenih mreža nije cenzura. "Bila je to serija uredničkih odluka medijskih kompanija, koje sebe nazivaju društvenim platformama".

9. Silicijumska dolina kaznila je Trampa za 48 sati. 

10. Neki stručnjaci ocenjuju udruživanje Fitbit-a i Gugla kao "zlokoban ugovor" od 2,1 milijardu dolara. Plaše se da bi Gugl zdravstvene podatke o korisnicima mogao da upotrebi za druge segmente poslovanja.

Video: Sridhar Sudarsan on breaking technological barriers and implementing new AI techniques to innovate

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    19. januar 2021 | 18:56

    Mi danas potcenjujemo važnost ravnoteže. Kada je tu, u miru smo. Kada je nema, sve se poremeti. Tako i sa ljudima danas, a i sa svim ostalim. Previše verujemo tehnologiji, previše se oslanjamo na istu. Kada se neko oslanja na nešto previše, postaje slab, ranjiv, bez ravnoteže. Tehnologija donosi pametna rešenja za dosta problema, ali ono što mnogi zaboravljaju, donosi nove probleme, katastrofalne probleme, nikako rešive tehnologijom. Nađimo ravnotežu između tehnologije i ljudskosti. Bojim se da se ona sve više remeti, a kad jednom skroz bude poremećena, skupo ćemo da platimo. Mi nećemo biti ti koji će kontrolisati tehnologiju, tehnologija će početi da kontroliše nas (ukoliko to već ne radi).

  • DARKO 100%

    19. januar 2021 | 16:03

    Svet tehnologije smo mi ,svi smo dobrovoljno ucesnici u toj razonodi,i ja vam kazem da vasa imena i prezimena da ce te zameniti npr Marko Markovic001 @gmail.com,tako ce vam biti licna karta za sve,veliki brat je to odlucio koliko se god mi odupirali sto nesto nije prirodno oni nadju nacin da nam daju malo zabave ko maloj deci a mi to oberucke sve prihvatamo,to je svet virtualne realnosti

  • Nes

    19. januar 2021 | 18:04

    Jabuka je naceta.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>