• 0

Indijski milijarder u rukama drži ključ za ulazak Indijaca na internet, a Silicijumska dolina to zna

Ambani je dobio investicije od desetak velikih tehnoloških kompanija

  • 0
Mukesh Ambani

Mukeš Ambani / Foto: Wikimedia/Flickr/World Economic Forum

U periodu od marta do novembra prošle godine, dok je pandemija tresla sve svetske ekonomije, najbogatiji čovek Indije Mukeš Ambani dobio je više od 27 milijardi dolara za ulaganje u budućnost interneta.

Više od polovine tog iznosa došle je od kompanija koje su deo čuvene Slilicijumske doline. Sve je počelo sa martovskim ulaganjem Fejsbuka u iznosu od 5,7 milijardi dolara, što je jedna od najvećih investicija ove komoanije ikada.

Silver Lake Partners, kompanija koja se nalazi u neposrednoj blizini Fejsbuka, dve nedelje kasnije odlučila je i sama da investira u indijsku kompaniju. Još dve manje investicije od kompanija Qualcomm i Intel usledile su pre nego što Gugl uskočio sa 4,5 milijardi dolara. Gugl će sa Ambanijem razvijati telefone za 4G i 5G mrežu.

Adresa na koju je stigao sav ovaj novac je Jio Platforms, deo Ambanijevog konglomerata Reliance Industries, koji je 2016. godine stvoren kao mobilna mreža, da bi sa drastičnim skokom korisnika lansirao i striming servis, aplikaciju za video konferencije, širokopojasni internet i digitalna plaćanja.

Niska cena ovih usluga dovela je na internet milione Indijaca kojima je pristup mreži do tada bio preskup.

Mukesh Ambani

Mukeš Ambani, Foto: Profimedia/AFP

Pre nego što je Ambani lansirao ovu kompaniju, u Indiji je bilo 350 miliona korisnika interneta. Sada ih ima 700 miliona. Jio je postao kapija za ulazak na Indijaca na internet, a Ambani drži ključ u rukama.

Fejsbuk je s ovim ulaganjem stekao 9,99 odsto vlasničkog udela u Jio Platforms, čija je vrednost pre ove investicije procenjena na 65,95 milijardi dolara.

Indija je, inače, ključno tržište za Fejsbukov servis slanja poruka WhatsApp, koji u toj zemlji ima više od 400 miliona korisnika.

Iz Fejsbuka su najavili da će s Jiom raditi na stvaranju “novih servisa, koji će ljudima i kompanijama omogućiti efikasnije poslovanje u rastućoj digitalnoj ekonomiji”.

Analitičari kažu da je krajnja ambicija Ambanija da izgradi još jednu globalnu tehnološku kompaniju, koja može da parira Guglu, Amazonu, Alibabi. Podrška Saudijske Arabije od 1,5 milijardi dolara koju je dobio sredinom prošle godine, će svakako biti od vitalne važnosti za ostvarenje te ambicije, budući da ova zemlja već ima nekoliko ulaganja u gigantima kao što su Uber i Tesla.

Video: Gde smo bili tada, a gde danas: Vizionarski intervju Jevrosimovića pre 15 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>