• 0
 ≫ 

Nema zime za tehnološkog diva: Usluge koje su Majkrosoftu donele vrtoglavi rast prihoda

 ≫ 

Cloud usluge nastavljaju da značajno doprinose rastu prihoda tehnološkog diva iz SAD, pre svega zahvaljujući promeni načina rada i učenja u 2020. godini

  • 0
microsoft

Foto: Pixabay

Majkrosoft je postavio drugo tromesečje svojih finansijskih rezultata za 2021. godinu, zabeleživši prihod od 43,1 milijardu dolara i neto prihod od 15,5 milijardi dolara.

Prihod je povećan za 17 procenata, a neto prihod povećan za 33 odsto. U prethodnom kvartalu Microsofta zabeležili su impresivan rast Surface-a, Xbox-a i usluga povezanih sa oblakom (cloud), a ovoga puta je gotovo isto.

Tržište računara upravo je zabeležilo svoj prvi veliki rast u poslednjih 10 godina, sa oko 300 miliona isporuka uređaja tokom 2020. Pandemija je uticala na način na koji mnogi ljudi rade ili uče, a većina se okrenula laptopovima, da bi nastavili s radom na daljinu.

Neprofitni Windows OEM prihod porastao je 24 odsto za Majkrosoft, što odražava potražnju potrošača. Ukupni prihod od Windows OEM-a, uključujući profesionalne licence, porastao je ukupno za 1 procenat, verovatno zbog prethodnog snažnog rasporeda nadogradnje operativnog sistema Windows 7 za preduzeća.

Ovo je prvo tromesečje prodaje Majkrosoftovih konzola Xbox Series X i Series S. Iako su obe predstavljene krajem kvartala (10. novembra), Majkrosoft kaže da je prihod od hardvera porastao za 86 procenata zahvaljujući konzolama sledeće generacije.

Prihodi od Xbox sadržaja i usluga takođe su porasli za 40 procenata u odnosu na isti kvartal prošle godine. Gejming je bio neverovatno popularan tokom 2020, a mnogi su se tokom pandemije očigledno okrenuli Xbox Game Pass-u i uslugama poput xCloud-a.

To je "gurnulo" ukupan prihod Majkrosofta od igara za 51 odsto naviše, i kompanija je na račun toga dostigla 5 milijardi dolara u kvartalu, što se pre nije desilo.

Ejmi Hud, finansijska direktorka Majkrosofta, rekla je da očekuju značajnu potražnju za Xbox Series X i S konzolama u narednom tromesečju, ali da će ponuda i dalje biti ograničena.

Ažurirani Surface Pro X i Surface Laptop Go takođe su postigli uspeh, te je tako Surface prihod porastao za 3 odsto, ali je to bilo krucijalno, jer biznis sada vredi 2 milijarde dolara. I dalje vlada interesovanje za laptopovima, a Majkrosoft je takođe najavio apdejtovani uređaj Surface Pro 7 Plus, namenjen samo školama i firmama.

Novi model uključuje veću bateriju, Intelove procesore 11. generacije, prenosivi SSD i LTE. Pretplatnici na Majkrosoft 365 Consumer takođe su porasli na 47,5 miliona, što je rast od 28 procenata.

Cloud usluge nastavljaju da značajno doprinose rastu prihoda tehnološkog diva iz SAD, pre svega zahvaljujući promeni načina rada i učenja u 2020. godini.

Video: 5G expert on how technology will change the future

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>