• 1

Mali broj kompanija u Srbiji upotrebljava klaud tehnologiju, nema podrške ni za rad od kuće

Istraživanje poredi globalne trendove sa tržištem Srbije, ukazuje na nedostatak podrške za rad od kuće, ali i otkriva planove za prelazak na hibridni cloud

  • 1
kompjuteri, monitori, internet, mreža

Foto: Pixabay

Primena hibridne klaud tehnologije u kompanijama u Srbiji je na vrlo niskom nivou u odnosu na ostatak sveta, uporkos postojanju svesti o prednostima koje ona pruža, zaključuje se u analizi kompanije Nutanix.

Polovina ispitanika iz Srbije tvrdi da još koristi isključivo tradicionalne data centre za čuvanje podataka i softvera, dok na globalnom tržištu svega 18 procenat korisnika informacionih tehnologija ne upotrebljava naprednu klaud tehnologiju, piše u ovom istraživanju.

Dodaje se da svega 10 odsto ispitanika iz Srbije koristi privatni klaud, dok se manje od pet procenata njih oslanja na javne klaud usluge ili hibridni klaud.

U analizi se primećujhe da su ti podaci u velikoj nesrazmeri sa brojem onih koji u našoj zemlji smatraju da hibridni klaud predstavlja idealan IT model poslovanja za njihove organizacije, a takvih ispitanika je 84 procenta.

Prema istraživanju, aktuelna kovid kriza koju u svetu prati uvećanje ulaganja u klaud tehnologiju nije uticala na promenu negativnog trenda u Srbiji, jer iako je rad od kuće povećan za 36 odsto, čak 54 procenta naših kompanija još uvek nema programe za rad od kuće.

Stvari stoje još gore kada je reč o podršci kompanija zaposlenima koji rade od kuće, jer nijedan ispitanik iz Srbije nije naveo da pruža podršku radnicima koji svoj posao obavljaju na daljinu, zaključuje se u analizi.

Rad na daljinu je manji prioritet u Srbiji nego drugde. Na pitanje da imenuju sve motive za prelazak na cloud okruženje, samo 12% je pomenulo podršku radu od kuće, u poređenju sa 42% ispitanika iz EMEA i 46% globalnih ispitanika. Kao i mnoge druge nacije, i Srbija je sticanje bolje kontrole nad IT resursima (53%) navela kao najčešći razlog za prelazak na infrastrukturu zasnovanu na cloud tehnologiji.

Upravljanje troškovima je najveći izazov kod upravljanja hibridnim cloudom za ispitanike iz Srbije, dok je bezbednost na prvom mestu u većini drugih zemalja. Većina ispitanika je nagovestila da prelazak na hibridnu cloud infrastrukturu donosi i niz izazova. Održavanje kontrole nad sigurnošću podataka bio je izazov koji se najčešće globalno spominje, više od polovine svih ispitanika; međutim, u Srbiji je upravljanje troškovima u različitim okruženjima (44%) najčešće navođeno, dok je zabrinutost za bezbednost (38%) tek na četvrtom mestu.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>