• 0

Robo-analitičari su nova ekipa s Volstrita: Da li njihove "ljudske kolege" treba da strepe za posao?

Studija Univerziteta Indiana otkriva da "mašine koje kupuju akcije" - donose profitabilnije investicione odluke od ljudi

  • 0
tehnologija

Foto: Pixabay

Roboti već duže vreme "menjaju ljude" u mnogim oblastima i lišavaju ih radnih mesta i plata, a sada će, izgleda, zasijati i na Volstritu.

Inovacije na polju tehnologije, finansija i akcija dešavaju se iz dana u dan, a čini se da je sve mnogo intenzivnije od proleća 2020, kada je nastupila pandemija. Iako su ekonomije stale ili posustale, preokreti se dešavaju.

Nedavno se desio i fenomen Gejmstop, dok bitkoin sve više pretenduje da postane regularno sredstvo plaćanja.

Sve u svemu, Blumberg piše da je studija Univerziteta Indiana, koja je obuhvatila više od 76.000 "preporuka robota" tokom 15 godina (od 2003. do 2018. godine), otkrila da "mašine koje kupuju akcije" - donose profitabilnije investicione odluke od ljudi.

Iz toga sledi da su robo-analitičari uspešniji od ljudi i na ovom polju. Otkrili su i da oni kolektivno proizvode uravnoteženiju raspodelu preporuka za kupovinu, i ređe se oslanjaju na kompanijske periodične izveštaje o zaradi, prilikom donošenja procena i analiziranja.

Za razliku od ljudskih analitičara, robo-analitičari obično rade "prevrćući" mnoštvo podataka objavljenih u firmama. Osim toga, treba ih razlikovati od robo-savetnika. Ovi prvi obično detaljnije proučavaju dokumenta SEC-a (U.S. Securities and Exchange Commission), kako bi analizirali finansije neke kompanije.

Robo-savetnici obavljaju "grublje" zadatke, poput utvrđivanja i komuniciranja strategija raspodele imovine na osnovu upitnika koje sprovode sa investitorima.

S Univerziteta Indiana kažu da finansijski analitičari za sada ne bi trebalo da strepe da će roboti da ih zamene, jer nema dokaza o tome koliko ulagači ozbiljno shvataju preporuke mašina. Ova nova "ekipa" još neće postati dominantna na Njujorškoj berzi - a pitanje je i da li će ikada.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>