• 0

Robo-analitičari su nova ekipa s Volstrita: Da li njihove "ljudske kolege" treba da strepe za posao?

Studija Univerziteta Indiana otkriva da "mašine koje kupuju akcije" - donose profitabilnije investicione odluke od ljudi

  • 0
tehnologija

Foto: Pixabay

Roboti već duže vreme "menjaju ljude" u mnogim oblastima i lišavaju ih radnih mesta i plata, a sada će, izgleda, zasijati i na Volstritu.

Inovacije na polju tehnologije, finansija i akcija dešavaju se iz dana u dan, a čini se da je sve mnogo intenzivnije od proleća 2020, kada je nastupila pandemija. Iako su ekonomije stale ili posustale, preokreti se dešavaju.

Nedavno se desio i fenomen Gejmstop, dok bitkoin sve više pretenduje da postane regularno sredstvo plaćanja.

Sve u svemu, Blumberg piše da je studija Univerziteta Indiana, koja je obuhvatila više od 76.000 "preporuka robota" tokom 15 godina (od 2003. do 2018. godine), otkrila da "mašine koje kupuju akcije" - donose profitabilnije investicione odluke od ljudi.

Iz toga sledi da su robo-analitičari uspešniji od ljudi i na ovom polju. Otkrili su i da oni kolektivno proizvode uravnoteženiju raspodelu preporuka za kupovinu, i ređe se oslanjaju na kompanijske periodične izveštaje o zaradi, prilikom donošenja procena i analiziranja.

Za razliku od ljudskih analitičara, robo-analitičari obično rade "prevrćući" mnoštvo podataka objavljenih u firmama. Osim toga, treba ih razlikovati od robo-savetnika. Ovi prvi obično detaljnije proučavaju dokumenta SEC-a (U.S. Securities and Exchange Commission), kako bi analizirali finansije neke kompanije.

Robo-savetnici obavljaju "grublje" zadatke, poput utvrđivanja i komuniciranja strategija raspodele imovine na osnovu upitnika koje sprovode sa investitorima.

S Univerziteta Indiana kažu da finansijski analitičari za sada ne bi trebalo da strepe da će roboti da ih zamene, jer nema dokaza o tome koliko ulagači ozbiljno shvataju preporuke mašina. Ova nova "ekipa" još neće postati dominantna na Njujorškoj berzi - a pitanje je i da li će ikada.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke