• 0

Mask: "Predložio sam Bajdenu uvođenje poreza na ugljenik, smatrao je to politički prekomplikovanim"

On je dodao da bi njegova kompanija Space X platila takav porez

  • 0
Ilon Mask, Elon Musk

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask, prvi čovek Tesle rekao je da je predložio Bajdenovoj administraciji uvođenje poreza na ugljenik, ali da su smatrali da bi to bilo previše komplikovano za uvođenje.

-Pričao samsa nima i rekli su da bi to bilo previše politički komplikovano – rekao je Mask.

Mask nije precizirao kada je razgovarao sa njima, ali se pretpostavlja da se to desilo pre nego što je Bajden izabran za predsednika.

On je dodao da bi njegova kompanija Space X platila takav porez.

- Mislim da bi trebalo da razmisle o tome, jer je polovina glasala za njega zbog politike očuvanja životne sredine – rekao je Mask.

Porez na ugljenik bi po mišljenju mnogih bio najbolji način za borbu protiv klimatskih promena, ali uvođenje ovakvog poreza nije nimalo lak i jednostavan zadatak.

Prva poteškoća vezana za porez na ugljenik jeste odrediti koliko će on iznositi. Odgovor na ovo pitanje deluje jednostavno - porez bi trebalo da bude u visini troška koji za društvo izaziva dodatna jedinica emisija.

Međutim vrlo teško je izračunati koliku tačno štetu izaziva ispuštanje dodatne tone ugljen-dioksida u atmosferu jer to zavisi od mnogo faktora. Veliki broj naučnika i ekonomista se bavi ovom temom, ali njihovi rezultati se dosta razlikuju i još uvek ne postoji neki širi konsenzus po ovom pitanju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>