• 0

Telekom osniva najveći fond za pomoć startap idejama: U prvoj fazi 50.000 do 100.000 evra

Očekuje da će IT sektor biti glavna industrijska grana u Srbiji

  • 0
startup, start-up, start up, rayvoj, uspeh, posao, racunari, kompjuteri, programeri, programiranje

Foto: Pixabay

 Telekom Srbija dobio je sve saglasnosti za osnivanje najvećeg venčr fonda u Srbiji za pomoć startap idejama, koji će biti i najveći fond tog tipa u regionu, a generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić kaže da će to preduzeće uložiti u fond 25 miliona evra u narednih pet godina.

- To će biti definitivno najveći fond u regionu. Venčr kepital fond je, inače, jedan standardni način finansiranja, gde velike korporacije ulažu u startap i digitalne ideje. Zamišljen je kao posebna firma koju će voditi profesionalni menadžmet, koji trenutno tražimo u Americi i Izraelu, u zemljama koje su najprepoznatljivije po razvoju startap ideja - kazao je Lučić na RTS-u.

Lučić navodi da će fond početi da radi nakasnije do juna i već od septembra počeće da se finansiraju prve startap ideje. Pozvao je mlade ljude da se slobodno jave i napišu fondu svaku ideju, u bilo kojoj formi.

Lučić ističe da će Telekom u inicijalni kapital fonda uložiti pet miliona evra godišnje, a tokom pet godina oko 25 miliona evra.

- Mislimo da ćemo privući razne privatne kompanije da budu deo našeg fonda, tako da će inicijalni fond biti znatno veći - naglasio je Lučić.

- Osim profesionalnog menadžmenta, napravićemo i nadzorni bord gde bi bili najeminentniji ljudi koji se time bave u Srbiji, kako bi na što transparentniji i bolji način odabrali koji startapi imaju budućnost i u koje treba investirati - naglasio je Lučić.

Fond će u početnoj fazi finansirati startap ideje sa 50.000 do 100.000 evra.

Napominje da u svetu dolazi do nove industrijske revolucije i da sada više nije bitno samo napraviti aplikaciju kako bi se postigao veliki uspeh u svetu u toj oblasti, već da se može napraviti i neki proizvod budućnosti kao, na primer, nanoroboti ili senzori koji će imati primeni u raznim oblastima.

- U Srbiji smo do sada imali samo pojednačne uspehe entuzijasta, a ovako bi prvi put napravili sistem finansiranja gde bi mnogo ideja prošlo kroz početnu fazu i došlo do mogućnosti da se posle predstave ozbijnijim fondovima u Americi i tako narastu. I kao što Izrael sada može da se pohvali time da je u tome ravan Americi, mislimo da će i Srbija moći u Evropi da se pohvali da imamo najbolji ekosistem za to - naglasio je Lučić.

STARTAP FOND TELKOM

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Očekuje da će IT sektor biti glavna industrijska grana u Srbiji i njen glavni izvozni proizvod.

- Srbija tu stvarno ima šansu, mala je razlika između bogatih i siromašnih zemalja, jer to početno ulaganje u startape nije veliko - rekao je Lučić i naglasio da će mnogi imati šansu.

Dodaje da se u velikom broju slučajeva startap ideja, kada postigne uspeh, prodaje velikim igračima.

Lučić ističe da će fond biti fokusiran, pre svega, na Srbiju, ali da je plan da ga prošire i na region, od Slovenije do Severne Makedonije.

- Druge godine fonda ćemo probati da budemo deo nekog fonda u Americi ili u Izraela, kako bi povećali prihod našeg fonda i da bi postali deo tih velikih fondova koji pronalaze startapove - naveo je Lučić i dodao da će time sredstva fonda biti znatno veća.

- Sve te startap firme će stvarno imati šansu da budu deo svetske tržišne utakmice - kaže generalni direktor Telekoma.

Lučić dodaje da će taj fond biti jedan od način i da se poveća prihod Telekoma od digitalnih servisa.

Video: Lučić: Telekom će po projekcijama 2023. vredeti 4 milijarde evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke