• 0

Hrvatski "Five" otišao za 33 miliona evra: Preuzima ga Endava

Endava se širi po regionu, a u Srbiji je javnosti poznatija od avgusta 2020. godine

  • 0
Novac Traženje investitora! Na nekoj od brojih platformi za grupno finansiranja, pronađite veliki broj manjih investitora, ljudi koji su spremni da vam pomognu u ostvarivanju ideje. Foto: Shutterstock

Osnivači digitalne agencije "Five" su Viktor Marohnić i Luka Abrus, a njihovu firmu je upravo akvizirala Endava, kompanija za razvoj softvera s javnošću i jedna od najvećih razvojnih grupacija na svetu.

- Iskreno, prvo nas je uhvatila panika - rekao je Marohnić. Akvizicija podrazumeva 250 miliona kuna, odnosno skoro 33 miliona evra, što uključuje keš i deo u akcijama, prenosi Index.hr.

Endava je, inače, kompanija vredna gotovo pet milijardi dolara, i već je ne berzi u Njujorku. Ni Marohnić ni Abrus nisu otkrili da li će odmah iskeširati svoje deonice, ali su tom akvizicijom osigurali više od 10-12 puta veću akvizicijsku cenu od firme EBITDA.

U martu 2020, kada je krenula pandemija, računali su da će izgubiti 30 do 50 posto prihoda. "Gledali smo kako da prođemo bez otpuštanja radnika. Brinuli smo, a desilo se suprotno. Projekti su počeli da dolaze velikom brzinom i na kraju smo 2020. završili s rekordnim prihodima", kažu.

Marohnić je naglasio kako će "Five" pomoći da se Endava transformiše u još atraktivniju firmu i proširi paletu svojih usluga, a istakao je i da u Endavi očekuju da će im se akvizicija "Five"-a isplatiti već u prvih godinu dana.

Iako je Endava u Hrvatskoj i regionu prilično nepoznata, radi se o jednoj od najvećih svetskih razvojnih firmi, s više od 7.000 zaposlenih i 33 kancelarija na globalnom planu.

Nekima je možda poznatija otkako se proširila kod nas, kako bi povećala svoje kapacitete. Kako smo tada pisali, Endava svoje usluge nudi klijentima iz sledećih industrija: elektronska plaćanja i finansijske usluge, TMT (tehnologija, mediji, telekomunikacije), korisinički proizvodi, maloprodaja, logistika i zdravstvo.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>