• 0

Hrvatski "Five" otišao za 33 miliona evra: Preuzima ga Endava

Endava se širi po regionu, a u Srbiji je javnosti poznatija od avgusta 2020. godine

  • 0
Novac

Traženje investitora! Na nekoj od brojih platformi za grupno finansiranja, pronađite veliki broj manjih investitora, ljudi koji su spremni da vam pomognu u ostvarivanju ideje. Foto: Shutterstock

Osnivači digitalne agencije "Five" su Viktor Marohnić i Luka Abrus, a njihovu firmu je upravo akvizirala Endava, kompanija za razvoj softvera s javnošću i jedna od najvećih razvojnih grupacija na svetu.

- Iskreno, prvo nas je uhvatila panika - rekao je Marohnić. Akvizicija podrazumeva 250 miliona kuna, odnosno skoro 33 miliona evra, što uključuje keš i deo u akcijama, prenosi Index.hr.

Endava je, inače, kompanija vredna gotovo pet milijardi dolara, i već je ne berzi u Njujorku. Ni Marohnić ni Abrus nisu otkrili da li će odmah iskeširati svoje deonice, ali su tom akvizicijom osigurali više od 10-12 puta veću akvizicijsku cenu od firme EBITDA.

U martu 2020, kada je krenula pandemija, računali su da će izgubiti 30 do 50 posto prihoda. "Gledali smo kako da prođemo bez otpuštanja radnika. Brinuli smo, a desilo se suprotno. Projekti su počeli da dolaze velikom brzinom i na kraju smo 2020. završili s rekordnim prihodima", kažu.

Marohnić je naglasio kako će "Five" pomoći da se Endava transformiše u još atraktivniju firmu i proširi paletu svojih usluga, a istakao je i da u Endavi očekuju da će im se akvizicija "Five"-a isplatiti već u prvih godinu dana.

Iako je Endava u Hrvatskoj i regionu prilično nepoznata, radi se o jednoj od najvećih svetskih razvojnih firmi, s više od 7.000 zaposlenih i 33 kancelarija na globalnom planu.

Nekima je možda poznatija otkako se proširila kod nas, kako bi povećala svoje kapacitete. Kako smo tada pisali, Endava svoje usluge nudi klijentima iz sledećih industrija: elektronska plaćanja i finansijske usluge, TMT (tehnologija, mediji, telekomunikacije), korisinički proizvodi, maloprodaja, logistika i zdravstvo.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke