• 19

Najplaćeniji programer u Srbiji prima platu od 7.500 evra: Gde živi i koja mu je tačno pozicija?

Pored senioriteta, na visinu zarade utiče i tehnologija kojom rade programeri

  • 19
čovek, kompjuter

Foto: Unsplash

Prosečna neto plata programera je 1.225 evra, a najviše plaćena pozicija je Software Engineer sa iznosom od 7.500 € neto, i to u Beogradu.

To je pokazalo istraživanje sajta za zapošljavanje IT kandidata u Srbiji helloworld.rs. Istraživanje je sprovedeno u periodu jul 2020. – februar 2021., sa preko 1000 upisa plata od strane kandidata.

Iznos plate u IT industriji zavisi od nekoliko faktora. Na prvom mestu je senioritet odnosno godine relevantnog iskustva – pa tako prosečna plata senior programera iznosi 1.724 €, medior programera 1.144 € a juniora 736 €.  Zanimljiv podatak je da iako senior programeri spadaju u grupu zanimanja koja su u deficitu, najviše raspisanih oglasa u 2020. je bilo za medior programere - čak 65% od ukupno raspisanih IT oglasa za posao.

Pored senioriteta, na visinu zarade utiče i tehnologija kojom rade programeri. Prema tome top 5 prosečno najplaćenijih pozicija u IT industriji su:

- Technical Lead sa prosečnom platom od 2.520 €

- Delivery Manager sa prosečnom platom od 2.300 €

- Solution Architect sa prosečnom platom od 2.258 €

- Software Architect sa prosečnom platom od 2.244 €

- Chief Technology Officer (CTO) sa prosečnom platom 2.029 €

Prethodno sprovedeno istraživanje pokazalo je da tokom 2020. godine su poslodavci najviše tražili programere za poznavanjem sledećih tehnologija:  JavaScript, Java, NET, PHP, Python, C# i C++

Pored tehnologije, utiče i grad u kom je kompanija koja zapošljava. Pa tako prosečne plate u IT centrima u Srbiji  iznose: Beograd sa prosekom od 1.664 €, Novi Sad 1.104 €, Niš 1.229 €, Subotica 831 € i u Kragujevac sa 1.196€.

Ukoliko se pogleda koje su pozicije najplaćenije po IT centrima u Srbiji, prema upisima kandidata na stranici helloworld.rs, situacija je sledeća:

U Beogradu je Software Engineer najplaćeniji  i to sa neto iznosom od 7.500€. U Novom Sadu Software Developer i  IT manager sa neto platom od 3.000 €. U Nišu je to pozicija Technical Lead i neto plata od 3.500 €. U Subotica je pozicija Software Architect i neto iznos od 1.700 €. A u Kragujevcu je to Chief Technology Officer (CTO) i neto platom od 2.800€.

Kada se uzme u obzir da je IT industrija u stalnom porastu, a da su IT kadrovi (seniori i mediori) u deficitu,  ove informacije nisu ni malo iznenađujuće. Pa ni to da će jedna kompanija u glavnom gradu da izdvoji 7.500 € za senior programera koji ima iskustvo u radu sa tehnologijom koja mu je potrebna.

Ili pak da će neka kompanija u manjem gradu da izdvoji veći iznos samo kako bi privukli kvalitetni kadar.

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Softverski arhiteča

    Posao može biti jako dobro plaćen zato što je tržište globalno pa i oni koji plaćaju ali je neophodno poznavanje jezika, kako ljudskih (engleski) tako i što više programskih. Za razliku od nekih drugih poslova učenje nikada ne prestaje jer kada se jednom napravi program za nešto više ne mora - koristi se isti. Novi mora biti bolji. Praktično svaki rad mora biti unikat baš zato što je kopiranje odnosno primena tog rada praktično besplatna. To mnoge eliminiše u startu. Dalje od toga sposobnost i iskustvo se razlikuju individualnu pa sa tim i plata. Početnik nije ni približno sposoban da postigne kvalitet i brzinu rada iskusnijih, koji "mlađe" mogu i usmeravati i obučavati.

  • dziber iz beograd

    A kolka je plata za programera u Srbiji ako je u Beogradu 7500 eura?

  • Мићко

    А порез?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke