• 20

Nancy je vodeći svetski futurista. Otkriva nam šta nas čeka za 10 godina i treba li to da nas brine?

U eksluzivnom intervjuu za Telegraf Biznis, Nancy govori o tome šta nas čeka u narednih 10 godina, šta će svet da dobije, i da li to treba da nas plaši

  • 20
Nancy Giordano Nancy Giordano je jedna od vodećih svetskih futurista/Foto: Promo

Šta je za vas budućnost? Šta od nje očekujete? Verujemo da osim svojih želja koje biste voleli da se ostvare u toj budućnosti, zamišljate i kako će ona izgledati.

Nancy Giordano je jedna od vodećih svetskih futurista, a veliki deo karijere posvetila je oblikovanju, građenju i razvijanju portfolia svetskih brendova vrednih 50 milijardi dolara.

Objavila je nekoliko knjiga na temu modernog poslovanja i saveta kako treba da se ponašaju lideri sutrašnjice.

Za nju kažu da je "inspirativna futuristkinja s jednom rukom na društvenom kompasu, a drugom na korporativnom. Da je imala treću ruku, koristila bi štapiće da jede tofu".

U eksluzivnom intervjuu za Telegraf Biznis, Nancy govori o tome šta nas čeka u narednih 10 godina, šta će svet da dobije, i da li to treba da nas plaši.

Kako je prepoznata kao jedna od najboljih u oblasti na planeti, organizatori svih velikih konferencija je žele na svom događaju. Jedinstvena je prilika da se čuje i krajem ove nedelje, kada će održati predavanje na A1 talk skupu sa temom "Kako koristiti tehnologije u službi dobra".

  • Šta možemo da očekujemo u sledećoj dekadi kada je reč o tehnološkim dostignućima i promenama? Da li treba da budemo optimisti?

- U sledećem veku možemo da očekujemo više tehnoloških promena nego u poslednjih 20 godinaod poljoprivrede do internet ere.

Iz razgovora sa ljudima koji aktivno oblikuju budućnost, među kojima ima značajnih  tehnologa, naučnika, inženjera, dizajnera, preduzetnika i drugih, zaključujem da oni veruju da smo na, otprilike, 1% tih transformacija ili procesa koje možemo opisati kao veliki iskorak iz industrijske ere u nešto što bih definisala kao „eksponencijalnu revoluciju produktivnosti“.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Nancy Giordano (@playbig)

  • Koji su glavni tehnološki izazovi sa kojima se suočavamo, a koje globalno društvo treba da prevaziđe u 21. veku?

Pristrasnost prema veštačkoj inteligenciji, „deep fake“ tehnologije, privatnost u digitalnoj sferi, kao i globalni pristup odgovornog korišćenja ovih tehnologija (praćenje, prepoznavanje lica, sposobnost za dobijanje kredita) ćemo morati da prevaziđemo kao globalno društvo.

Pored toga, sve više zabrinjava rastući jaz između onih koji imaju pristup novim tehnologijama i onih koji nemaju kao i između onih koji imaju potrebne veštine za novo doba i onih koji ih još ne poseduju.

To već danas dovodi do masovnog dislociranja radnih mesta i povećane potražnje za specijalističkim pozicijama što dalje dovodi do distorzije na tržištu rada.

Ta situacija može doneti još veće koncentracije bogatstva i nejednakosti između onih koji poseduju algoritam i veštine u odnosu na one koje ih nemaju.

Sve to znači da ćemo morati značajno da preispitamo kako proizvodimo i kako raspolažemo resursima kako bi ravnomernije raspoređivati rastuću produktivnost. 

  • Da li postoje tehnološka otkrića u bliskoj budućnosti zbog kojih bi trebalo da budemo zabrinuti?

- Vratimo se na problem „deep fake“-a, odnosno „sintetičkih medija“ i pogledajmo brzi napredak GPT-3 tehnologije.

Kako ćemo, kao društvo, biti sposobni da verujemo bilo čemu, čak i „naučnicima“ kad skoro svaka vrsta dokumenta i osobe može biti veštački predstavljena.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Nancy Giordano (@playbig)

Ono što mene lično zabrinjava jeste naša nespremnost za ovu vrstu tehnologije i posledice koje ta nesigurnost može da proizvede.  

  • Kako komunicirate sa tehnološkim i naučnim skepticima? Kako delite vaš dobro poznat optimizam sa onima koji veruju da je samo pitanje vremena kada ćemo biti okruženi robotima?

- Svaku tehnologiju i potencijal koji nosi sa sobom, a kojim bi napravila nešto dobro za čovečanstvo treba posmatrati pozitivno.

Veoma sam uzbuđena i ohrabrena napretkom veb tehnologija, poput „Holochain“-a, koji će u osnovi restrukturirati internet na mnogo humaniji način i otvoriti vrata potpuno različitim oblicima stvaranja, razmeni vrednosti i pružanju usluga.

Takođe, verujem u prednosti veštačke inteligencije koja će nam pomoći da pronađemo nove vrednosti i saznanja u složenosti i rapidnoj akumulaciji sve veće količine informacija.

  • Šta to u praksi znači?

- U medicini će nam omogućiti da dijagnostikujemo, izlečimo ili čak sprečimo bolesti; u društvenoj sferi će omogućiti demokratizaciju pristupa visokokvalitetnom obrazovanju i medicinskoj nezi, a u poslovanju će potpuno reorganizovati lance snabdevanja tako da budu optimalna.

Veštačka inteligencija će nam pomoći i da preispitamo elementarne stvari poput hrane (posebno proteine), proizvodnje, pa čak i načina kako živimo.

Nedavno sam pročitala naslov koji glasi: „Sem Altman veruje da će veštačka inteligencija stvoriti dovoljno bogatstva da svakoj odrasloj osobi obezbedi 13.500 dolara godišnje“.

Kako ne biti uzbuđen zbog tako radikalne promene na bolje?

  • Bićete među govornicima na konferenciji koju organizuje A1 Srbija, poznatoj takođe po inovacijama. Kako vidite razvoj telekomunikacione industrije u bližoj budućnosti?

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Nancy Giordano (@playbig)

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što ću biti deo A1 talk konferencije na kojoj će biti reči o tehnologiji u budućnosti.

Razvoj telekomunikacione industrije veoma je bitan jer potrebe društva rastu iz godine u godinu.

U bliskoj budućnosti, u fokusu će biti rad na velikoj količini podataka, bezbednosti na internetu, Internetu stvari (IoT), korišćenju „Cloud“ sistema i uvođenju i standardizaciji 5G mreže.

Sve ove stvari povezuju, ne samo ljude, već i mašine i otvaraju nemerljivo mnogo mogućnosti o kojima trenutno ni ne razmišljamo.

Video: Srbija ima šansu da bude lider 4. industrijske revolucije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    14. april 2021 | 21:03

    Necu novu eru hocu sve staro. Sve je bilo dobro, ljudi zdravi, srecni i osecajni a to novo sto dolazi donece mrak nasim dusama. Idite vi sa vasim tehnologijama na drugoj planeti a mene i slicne meni ostavite da ocistimo ovaj svet od vaseg zagadjenja i uzivamo u njemu onako mirno kako Bog nalaze.

  • Bhm

    14. april 2021 | 20:47

    Jel realno da je ovo neko napisao!?Ja sam pre za sabrana dela Tarabića i Baba Vange.

  • MIHAILO

    14. april 2021 | 22:19

    Nema ništa od budućnosti. Treći rat nas vraća u duboku prošlost.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>