• 5

Tvorac etereuma postao najmlađi kripto milijarder: Upoznali smo ga 2017, ovako je izgledao i govorio

Te 2017, vlade širom sveta tek su se bliže upoznavale sa svetom kriptovaluta jer su postajale sve aktuelnije, i počele su da se hvataju u koštac sa regulacijom digitalnih valuta. Buterin je pokušao da objasni njihov značaj

  • 5
Vitalik Buterin

Foto: Profimedia/John Phillips/Getty images

Taman što je juče u toku dana drugi najveći svetski digitalni novčić premašio vrednost od 3.000 dolara, već danas je etereum dostigao novi rekordni nivo: od 3.456,57 dolara. Time je svet dobio novog milijardera.

Cena etereuma od početka godine porasla je za oko 360 posto. U ovom momentu, etereum vredi oko 3.340 dolara. 

Najnoviji skok cena druge najveće digitalne imovine na svetu, pretvorio je svog suosnivača Vitalika Buterina (27) u najmlađeg kripto milijardera u istoriji.

Buterin je krajem 2013. godine predložio platformu otvorenog koda Ethereum, zasnovanu na blokčejn tehnologiji. 

Vitalik je rođen 31. januara 1994. godine. Živeo je u Rusiji do svoje šeste godine, kad su njegovi roditelji odlučili da emigriraju u Kanadu, u potrazi za boljim mogućnostima zapošljavanja.

Od 2007. do 2010. godine igrao je poznatu igru World of Warcraft, ali tad mu je, kaže, kreator ige Blizzard promenio omiljenu čaroliju pa je "zaspao plačući i uskoro odlučio da odustane od ove igre".

2011. godine, u potrazi za smislom života, kako je to duhovito opisao na svojoj web stranici, otkrio je bitkoin, koji ga je odmah zaintrigirao. 2012. godine osvojio je bronzanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike, a i matematika mu je oduvek dobro išla.

O kriptovalutama je prvo učio od oca, a zatim upijao sve što je našao o temi za koju je vrlo brzo postao stručnjak.

2012. godine upisao je i fakultet, ali je shvatio da mu kriptovalute oduzimaju previše vremena pa se ispisao, a ostatak godine proveo je putujući svetom, pri čemu je koristio svaku priliku da razgovara sa stručnjacima o kriptovalutama. Na jednom takvom putovanju smo ga i mi sreli.

Nakon što se vratio u Toronto, počeo je da razvija ethereum, a ostalo je, kako se kaže, istorija.

Kako smo upoznali Vitalika pre četiri godine

 

Vitalik je specifičan i razlikuje se od svojih vršnjaka. Svojom pojavom ne privlači pažnju, ali se za njegova gostovanja uvek tražilo mesto više. Mi smo imali priliku da upoznamo Vitalika 2017. godine. Tada je prvi put posetio Izrael i govorio je na DLD sajmu. To je njihov čuveni sajam inovacija koji je zapravo svetski skup IT elite i svih koji žele da čuju kuda idemo kao društvo. Panel kojije držao nije bio najavljen, a gotovo smo slučajno čuli da neko govori i o kriptovalutama pa nas je zanimala tema.

Kako je sajam imao nekoliko sala i punktova gde su se održavali paneli, mitapovi, ili i pičevi, ova u kojoj je Vitalik govorio bila je gotovo improvizovana, sa gajbicama umesto stolica. Naravno, takav enterijer tek je postajao trend.

Glavna tema, osim kriptovaluta bila je i tema koja je gotovo srušila te godine eterum, a to je bila lažna vest da je Vitalik poginuo.

Da bi dokazao da vest nije istina, i da je i dalje živ, Vitalik je ispozirao sa ispisanim trenutnim ethereum blokčejnom. Otada, svaku konferenciju koju poseti, potpiše se sa "Vitalik was here."

Ovako je Vitalik izgledao 2017. u Tel Avivu

Ovako je Vitalik izgledao 2017. u Tel Avivu/Foto: Privatna arhiva

- To je bilo zabavano - našalio se tada na  svoj račun.

Kako je govorio o kripto-valutama?

 

Priznao je na toj konferenciji da je umesto pesmica prvo naučio vrednost "Pi". 

Te 2017, vlade širom sveta tek su se bliže upoznavale sa svetom kriptovaluta jer su postajale sve aktuelnije, i počele su da se hvataju u koštac sa regulacijom digitalnih valuta. Buterin je pokušao da objasni njihov značaj.

- Putujući po svetu, i gledajući kakvi blokčejn projekti postoje u inostranstvu, najupečatljivija mi je situacija u Izraelu. Vi ste davno shvatili da blokčejn može da se koristi za mnoge stvari ne samo za kripto. Sada se blockčejn tehnologija koristi u čitavom spektru idnustrija, od finansija i digitalne sigurnosti do krofandinga i pravnih registara - govorio je.

Ipak i upozorio je da treba biti oprezan:

- Virtuelne valute su i dalje nova klasa u svetu imovine i mogle bi drastično da padnu u bilo kom trenutku. Nemojte da ulažete više novca nego što možete sebi da priuštite da izgubite. U svakom trenutku kriptovalute mogu da padnu na nulu - rekao je ovaj mladi preduzetnik tada.

Buterin je poznat i kao prvi među kripto bogatašima koji je bio spreman da analizira da li Rotšildovi stoje iza kripto-valuta i da li je sve teorija zavere.

Iza ove zgrade je Vitalik državo svoj govor na jednom od panela u okviru DLD sajma u Tel Avivu, 2017. godine

Iza ove zgrade je Vitalik držao svoj govor na jednom od panela u okviru DLD sajma u Tel Avivu, 2017. godine/Foto: Privatna arhiva

Interesovanje za kriptovalute je snažno poraslo tokom 2020, pri čemu je najviše napredovao bitkoin. Taj novčić neprekidno obara sopstvene cenovne rekorde, a na reputaciju utiče i interesovanje brojnih svetskih kompanija za ulaganje upravo u bitkoin.

U nekim krugovima opisuje se kao digitalno zlato ili "čuvar vrednosti" u doba geopolitičkih previranja ili nestabilnosti na finansijskim tržištima, a zovu ga još i zaštitom od inflacije.

Ipak, treba pomenuti da se etereum i bitkoin razlikuju. Prvi više funkcioniše kao platforma na kojoj programeri mogu da grade aplikacije. Etereum je, zapravo, naziv mreže ili osnovne blokčejn tehnologije, dok je eter digitalna valuta koja se koristi za pokretanje platforme.

Ono što se primarno vezuje za sve popularniju kriptovalutu jesu tzv. "pametni ugovori", oni koji se izvršavaju automatski, uz pomoć koda. Etereum posebno ima pristalice u tzv. decentralizovanim finansijskim aplikacijama, odnosno aplikacijama DeFi.

To su finansijske usluge zasnovane na blokčejnu, kao recimo kreditiranje, a kojima bi se u teoriji mogle zaobići banke i brokerske kuće. Evropska investiciona banka je u aprilu objavila da je izdala svoju prvu digitalnu obveznicu za javno trgovanje na blokčejn platformi Etereum.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    6. maj 2021 | 13:08

    Samo raste i raste svi kukaju kriza, a nikada lakse doci do stana, auta ... iz kreveta i mobilnog. Da smo zivi i zdravi.

  • Kada pukne...

    5. maj 2021 | 08:18

    Neće biti virtualno,nego vrlo realno..!!!

  • Strsljen

    5. maj 2021 | 07:34

    Ovome ni milijarde ne mogu da pomognu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>