• 2
 ≫ 

Svaki treći programer koji traži posao u Srbiji je - programerka!

 ≫ 

U svetu žene čine samo desetak odsto inicijatora startap projekata, bilo da se radi o razvoju aplikacija ili pokretanju veb usluga

  • 2
programer, zena

Foto: Unsplash

IT sektor je trenutno jedna od najrazvijenijih industrijskih grana u Srbiji, sa tendencijom daljeg razvoja. Kao takva, IT industrija tražena je kod muškaraca, ali i kod žena.

Prema podacima najposećenijeg sajta za zapošljavanje IT kandidata u Srbiji helloworld.rs, svaki treći programer koji traži posao u Srbiji je žena!

Srbija u poređenju sa  Evropom?

 

Podaci sa sajta helloworld.rs pokazuju da je 30% kandidata koji su u potrazi za zaposlenjem u IT industriji  ženskog pola.

Na evropskom nivou taj udeo je isti i takođe iznosi 30% (podaci su Evropske Komisije koji ne uzimaju u obzir frilensere).

U svetu žene čine samo desetak odsto inicijatora startap projekata, bilo da se radi o razvoju aplikacija ili pokretanju veb usluga, što je poražavajuća činjenica s obzirom na to da je danas pokretanje startapova u ekspanziji.

Koje tehnologije su najtraženije u ženskom IT svetu?

 

Tehnologije kojima su dame najviše naklonjene, sudeći po podacima helloworld.rs se gotovo poklapaju sa tehnologijama koje su najpopularnije kod kolega muškog pola:

1. JavaScript

2. Javva

3. PHP

4. C#

5. MySQL

Interesantno je da se muškarci i žene uglavnom podudaraju sa tehnologijama koje traže,  te imamo da je kod oba pola najtraženija tehnologija Javascript.

Postoje razlike u popularnosti PHP-a koja je izraženija kod muškaraca, a zapravo najveća razlika je da se kod muškaraca kao prilično tražen pojavljuje ReactJS, dok kod žena ova tehnologija nije ni među prvih 10 koje se najčešće pretražuju. 

Poslodavci i dalje teško dolaze do senior programera

 

IT oblast je i dalje vrlo deficitarna, te je tako poslodavcima teško da nađu kvalitetnog kandidata naročito srednjeg ili višeg senioriteta, bez obzira na pol. Ovo takođe daje šansu za dalje izjednačavanje prihoda među polovima, što je problem i na globalnom planu.

Pozicije koje su IT poslodavcima u prvih pet meseci ove godine bile najpotrebnije su:

JavaScript Developer,

Java Developer,

IT Help Desk,

.Net Developer i

PHP Developer.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    19. maj 2021 | 19:30

    Sada ispade svako programer. Po mojoj proceni ima jedno 5-10 dobrih programera u Srbiji ostalo su programeri u pokusaju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>