• 1

Evropa uvodi jedan punjač za sve telefone, Epl se već buni

Epl će najverovatnije biti oštećen takvim zakonodavstvom

  • 1
Pametni telefon, Punjač

Foto: Pixabay

Raznolikost u konektorima za punjače za telefone smanjena je od 2011. godine, ali sada se Evropska unija zalaže za univerzalno rešenje. Evropska komisija, izvršna grana EU, trenutno izrađuje predlog zajedničkog rešenja za punjače za mobilne uređaje, rekli su izvori Rojtersa.

Očekuje se da će biti predstavljen u septembru.

Epl će najverovatnije biti oštećen takvim zakonodavstvom. Prema studiji iz 2019, koju je naručila EK, Lighting konektor se koristi u samo 21% telefona, a 79% je mikro-USB ili USB-C. Izvor nije dao više detalja o izradi zakona, ali već je poznato da su poslanici u Evropskom parlamentu glasali za zajednički punjač.

Glavni razlozi za unifikaciju standarda punjača su uticaj na životnu sredinu i pogodnost korisnicima. Epl je ranije izjavio da bi univerzalno rešenje “naškodilo inovacijama” i stvorilo “brdo elektronskog otpada” ako bi potrošači bili primorani da pređu na nove punjače.

Takođe je navedeno da se industrija prirodno kreće ka USB-C rešenju, pa bi bilo kakva direktna regulacija bila nepotrebna.

Video: Novi procesor, 3 kamere, 5G, novi dizajn, a evo koliko košta: Stigao novi iPhone 12

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ma1kan

    15. avgust 2021 | 08:59

    Apple i njihovo glupavo razmisljanje. Korisnici im i ovako pate od bednih baterija, bar nek punjac bude kao od svih pa gde god jadni da odu neko ima punjac.Ovako ako zaborave kabal cao.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>