• 0
 ≫ 

Nude posao hakeru koji im je ukrao milione: "Hvala mu što doprinosi unapređenju bezbednosti"

 ≫ 

Nakon prošlonedeljnog napada, kompanija i dalje ne može da pristupi sredstvima vrednim više od 200 miliona dolara, a tzv. "Beli šešir" kaže da će privatni ključ (lozinka) biti predat kada za to "svi budu spremni"

  • 0
haker Foto: Freepik

Kada neko pokaže takav "talenat" za IT svet, makar i u negativnom kontekstu, onda se desi upravo ovo. Naime, blokčejn platforma Poly Network nedavno je opljačkana.

U tom sajber napadu ukradeno je 611 miliona dolara, a prema pisanju stranih medija, hakeru koji stoji iza pljačke ova platforma je, navodno, ponudila radno mesto savetnika za IT bezbednost kompanije.

Kompanija za trgovanje kriptovalutama izvestila je prošle nedelje o pljački na svom Tviter nalogu, identifikujući tri adrese na koje su navodno prebačena ukradena sredstva. Međutim, već narednog dana joj je vraćena skoro polovina ukradene imovine, a do sada su joj vraćeni svi tokeni, osim 33 miliona dolara.

Kako je prethodno izveštavano, Poly Network, koja je bila gotovo nepoznata pre pljačke, nakon vraćanja ukradene imovine - proglasila je hakera "Belim šeširom" u svom postu na Tviteru, aludirajući na "moralne hakere koji napade izvode s ciljem da ukažu na sajber ranjivosti".

"Da bismo zahvalili i ohrabrili etičnog hakera da nastavi da doprinosi unapređenju bezbednosti u svetu blokčejna, zajedno sa Poly Network-om, srdačno ga pozivamo da bude glavni savetnik za bezbednost kompanije", navodi se u saopštenju, a izveštava CNBC.

Nakon prošlonedeljnog napada, kompanija i dalje ne može da pristupi sredstvima vrednim više od 200 miliona dolara, koja su zaključana na računu za koji je potrebna lozinka. Frima je, navodno, ponudila nagradu od 500.000 dolara za pomoć kako bi preuzela ostatak digitalnih novčića korisnika, prenosi RT.

Kako se navodi, platforma ne može da sprovede "značajnu nadogradnju sistema" kako bi sprečila slične napade dok joj se ne vrate sva preostala sredstva. Prema rečima neimenovanog izvora na koji se poziva CNBC, haker je rekao da će privatni ključ (lozinka) biti predat kada za to "svi budu spremni".

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>