• 0

Pljušte kazne za tehnološke gigante: Putin ih potkačio za "neodgovorno poslovanje"

Sudska ročišta bi trebalo da se održe 14. septembra

  • 0
Društvene mreže, aplikacije, TikTok, Instagram, Facebook Foto: Shutterstock

Giganti iz oblasti društvenih medija, Telegram, Fejsbuk i Tviter, suočeni su sa novom kaznom u Rusiji, u iznosu od 72 miliona rubalja, odnosno 988.605 dolara, zbog odbijanja da obrišu ilegalni sadržaj.

Sud (Taganski okrug u Moskvi) je primio dva protokola u vezi sa Telegramom, sastavljena prema Administrativnom zakoniku Ruske Federacije, a na račun "neuspešnog brisanja informacija". Reč je o zakonima koji podržavaju zaštitu podataka i uopšte informacione tehnologije.

Maksimalna sankcija za ovaj prekršaj je novčana kazna do osam miliona rubalja, navodi se. Pet protokola za sličan prekršaj primljeno je i protiv Fejsbuka i još dva su u vezi sa Tviterom. Sudska ročišta bi trebalo da se održe 14. septembra.

Fejsbuk se trenutno suočava sa još jednom kaznom u Rusiji, u iznosu od 40 miliona rubalja (549.231 dolara), dok se Tviter i Telegram suočavaju sa dodatnim kaznama od 16 miliona rubalja (219.688 USD), oba za iste prekršaje.

Kompanije nisu bile voljne da plate, a Fejsbuk je pokušao da se žali na prethodne odluke suda, ali bez uspeha. Ukupno je, od početka godine, samo Fejsbuk dobio kazne vredne 49 miliona rubalja (672.800 dolara), u Rusiji.

Zasebno, prošlog meseca ruske vlasti su kaznile Fejsbuk, Tviter i servis za razmenu poruka WhatsApp, zbog toga što "nisu obrađivali privatne podatke ruskih korisnika isključivo unutar zemlje".

Rusija je sve pažljivija u pogledu regulisanja društvenih medija, a mnoge kazne izrečene su od početka 2021. zbog različitih kršenja sadržaja. Ruski predsednik, Vladimir Putin, ranije ove godine optužio je tehnološke kompanije da "posluju bez odgovornosti i da donošenje odluka vode samo iz sopstvenih interesa".

Slične inicijative sprovode se i unutar Kine. Naime, u kineskom zakonu koji stupa na snagu od 1. novembra 2021, navodi se da "upravljanje ličnim podacima mora da ima jasnu i razumnu svrhu".

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>