• 0

Neverovatan skok: U jednom sektoru u Srbiji ponuda poslova veća za 58%, traže isključivo ove radnike

Novi podaci potvrdili su da poslodavci i dalje teško dolaze do programera viših senioriteta, kao i da je IT oblast jedna od najdeficitarnijih na tržištu rada

  • 0
Ovih stručnjaka u Švedskoj nikad dosta Foto: Shutterstock

U prvih osam meseci 2021. godine domaće IT tržište rada doživelo je neverovatan rast broja oglasa za posao. U ovom periodu skok ponude poslova iznosi čak 58% u odnosu na 2020. godinu, dok u poređenju sa 2019. ova brojka iznosi 53%, pokazali su podaci najposećenijeg sajta HelloWorld.rs koji nam je ustupio podatke.

U prvih 8 meseci objavljeno je čak 6.846 oglasa, a od toga skoro četvrtina se odnosi na poslove koji se rade od kuće. Prema oglasima objavljenim od početka godine na tom sajtu HelloWorld.rs, poslodavci su najviše tražili developere, inženjere i programere sa poznavanjem različitih tehnologija. Konkretno, u pitanju su sledeće pozicije:

- JavaScript Developer

- Software Engineer

- Java Developer

- IT Help Desk

-- System Administrator

- .NET Developer

Mediori i seniori najlakše do posla

Novi podaci potvrdili su da poslodavci i dalje teško dolaze do programera viših senioriteta, kao i da je IT oblast jedna od najdeficitarnijih na tržištu rada. Poslodavcima je teško da nađu kvalitetnog kandidata naročito srednjeg ili višeg senioriteta, iako je najviše oglasa namenjeno programerima sa više godina radnog iskustva. Tako su kompanije, pre svega raspisivale oglase namenjenе mediorima - čak 62%, seniorima - 29% dok je za juniore objavljeno 9% oglasa za posao.

Kada posmatramo tehnologije, među traženim se izdvajaju back-end tehnologije (Java, PHP, Python, C#, .Net). Potreba za poznavanjem front-end tehnologija, naravno, ne izostaje, ali se ove tehnologije nalaze nešto niže na listi najtraženijih u oglasima za posao. U prvih 10 najtraženijih tehnologija izdvajaju se dve front-end i to su Angular i React.

S obzirom na široku mogućnost primene i veliku popularnost širom sveta, ne treba da nas čudi što se JavaScript nalazi na vrhu ovog spiska i što se traži u čak trećini oglasa za posao.

Za razliku od toga, određene pozicije na tržištu nije lako pronaći jer su deficitarne. Na toj listi nalaze se DevOps inženjeri, IT Architect, Embedded Software Developer, ali i Software inženjeri i JavaScript Developeri.

Ono što se međutim pokazalo u poslednje vreme jeste da nedostaju senior programeri. Zašto je to tako?

- Na domaćem IT tržištu poslodavci se neretko suočavaju sa nedostatkom senior programera, te je ova grupa u deficitu. Do senior programera je teško doći iz više razloga a svakako jedan od osnovnih jeste plata. Takođe, veliki broj senior programera nakon što stekne status „seniora“ se neretko odlučuje da pređe u preduzetničke vode i započne svoj biznis. Veliki broj programera sa iskustvom ima potrebu i za daljim razvijanjem pa se vrlo često odlučuju da napuste zemlju. Do juniora je lakše doći iz razloga zato što tek izlaze iz studentskih klupa i imaju potrebu da što ranije pronađu posao i na taj način započnu svoju karijeru - rekao je ranije za Telegraf Biznis Marko Vučetić, iz HelloWorld.rs

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>