• 19

Prve cifre haosa: Fejsbuk je gubio 164.000 dolara po minutu, a pad bi mogao da ga košta i titule

Najveći pad koji je do sada zabeležn otkako se prate takva dešavanja, mogao bi da košta milione

  • 19
Facebook kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Prekid u radu Fejsbuka i njegovih aplikacija Instagrama i Whatsapp-a koštala je kompaniju 164.000 dolara po minutu prihoda, dok je pad akcija izbrisao tržišnu kapitalizaciju za više od 40 milijardi dolara.

Kao što smo objavili, lično je to Marka Zakerberga koštalo otprilike 6 milijardi dolara.

Fejsbuk je izgubio novac na više načina sinoć popodne, kada je gigant društvenih mreža pogođen nezapamćenim prekidom koji je trajao otprilike šest sati.

Akcije Fejsbuka ( -4,89%), već su bile pale ranije ujutro nakon intervjua koji je u nedelju uveče emitovan sa bišom radnicom Frances Haugen. Ona je tvrdila da kompanija stavlja profit iznad sigurnosti kada je u pitanju govor mržnje i široko rasprostranjene dezinformacije, te da obmanjuje investitore kako se nosi sa problemima.

Zatim, otprilike u 11.40 po istočnom vremenu, Fejsbuk je počeo da nestaje, korisnici su izgubili pristup svim svojim veb stranicama, kao i Instagramu i Vocapu, odnosno svojim alatima za internu komunikaciju. Više od šest sati kasnije, servisi su počeli da se vraćaju u život.

Iako se činilo da je prekid završen, posledice nisu. Evo prvih podataka o prekidu i tome koliko bi on mogao da košta:

- Downdetector, koji prati slična dešavanja, objavio je da je ovaj zastoj bio bez presedana. U postu na blogu, glavni tehnološki direktor matične kompanije rekao je da je pratio više od 14 miliona izveštaja o problemima koji su proizašli iz ovog prekida.

Na osnovu prihoda kompanije Fejsbuk iz 2020. godine od 85,97 milijardi dolara, sinoćni haos koštao je kompaniju u proseku 163. 565 dolara svakog minuta, što je otprilike 60 miliona dolara ako se pogleda celih 6 sati zastoja.

 

Dalje, akcije FB su pale za 4,9%, što znači 47,3 milijarde dolara gubitka tržišne kapitalizacije.

Osnivač i izvršni direktor Mark Zakerberg, koji poseduje 14% udela u kompaniji, izgubio je samo za jedan dan oko 6 milijardi dolara, čime je pao sa pete Forbsove liste najbogatijih ljudi.

Klub kompanija koje vrede bilion dolara, mogle bi tako da oduzmu članstvo Fejsbuku. U tu grupu, podsetimo, američki gigatn ušao je zajedno sa Eplom, Majkrosoftom, Amazonom i Alfabetom.

Trenutno, procena je da vredi oko  919,79 milijardi dolara.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stanoje

    5. oktobar 2021 | 10:41

    Facebook i oni koji su ga smislili su jedno od najvecih zla danasnjice, nasa deca bi imala mnogo lepse detinjstvo da nema drustvenih mreza i bili bi bolji ljudi...

  • 🤯🤯🤯

    5. oktobar 2021 | 10:16

    Al sam se nasekiro evo nemogu da spavam.

  • Geras

    5. oktobar 2021 | 10:15

    Bas sam se potresao

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>