• 0

Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji otkriva najtraženija zanimanja

"Kroz proces digitalne transformacije sve grane industrije su postale povezane sa IT sektorom, tako da IT industriji nisu potrebni samo programeri"

  • 0
Microsoft kompanija logo brend

Foto: Tanjug/AP

Do 2025. godine broj zaposlenih u IT industriji prema nekim prognozama bi mogao da poraste i na 120.000, odnosno da se poveća za čak 3 puta. Najveći broj radnih mesta se očekuje u području razvoja softvera, cloud tehnologija, data science-a i cyber bezbednosti, dodao je u intervju za naš portal Milan Gospić, direktor kompanije Microsoft u Srbiji.

Prema njegovim rečima, kroz proces digitalne transformacije sve grane Industrije su postale povezane sa IT sektorom, tako da IT industriji nisu potrebni samo programeri - već i poznavaoci razlicitih industrija – prodaje, proizvodje, zdravstva, bankarstva... potrebni su poslovni analitičari, grafički dizajneri, projektni menadžeri, testeri i razni drugi profili.

- Srbija je dokazala svoj potencijal, a sad sledi nadgradnja, prvenstveno u okviru Industrija koje su krenule u digitalnu transformaciju. Jedan vid toga je svakako edukacija koja je osnov svega i na kojoj svi zajedno treba da radimo i to kroz sve sektore, i biznis zajednica i država - naveo je on.

Problem nedostatka radne snage, prisutan je u svetu, i u Srbiji, ali postoje i problemi nedostatka određenih veština kod zaposelnih. U tom procesu su i oni koji žele da promene svoje karijere.

- Microsoft globalno kao kompanija neguje kulturu učenja, raznolikosti u znanju. Svojim zaposlenim nudimo mnoge opcije sticanja i usavršavanja veština. Štaviše, naši zaposleni su vrlo često ti koji putem seminara, radionica, webinara i predavanja prenose svoje znanje i iskustvo drugima, te na taj način obrazuju nove i buduće stručnjake.

Naši zaposleni na raspolaganju imaju personalizovani, centralni portal koji im nudi niz alata za učenje, od materijala koji su dostupni putem weba i Microsoft Learn platforme do radionica i seminara uživo prilagođeni za specifično njihovo radno mesto ili interese. Online zaposleni mogu koristiti i LinkedIn Learning i GitHub. Zanimljiv je primer da je u prvih 90 dana korišćenja Linkedin Learn zabeležio 1 milion sati pregleda edukativnog sadržaja. Hackatoni – gde zaposleni iz različitih sektora sarađuju na rešenju problema. Naravno, velik broj zaposlenih Microsofta polaže naše sertifikate koje smo već spominjali, koji su globalno prepoznati kao dokaz da osoba zaista barata određenim veštinama. Sve navedeno su primeri naši koji daju rezultate, ali uvek se trudimo da pronađemo nova rešenja  - rekao je on.

Gospić je govorio i o ideji projekta GSI inicijative, ali i o tome koliko je polaznika prošlo kroz program u Srbiji i da li je program ispunio očekivanja.

Istakao je i da su naši stručnjaci u svetu prepoznati kao kvalitetni i iskusni, a naše IT kompanije su i te kako poželjni poslodavci.

Opširnije u videu na početku teksta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>