• 0
 ≫ 

Lilinu sestru je ubio muž pred bebom: Tehnologija joj danas pomaže da spreči druge tragedije

 ≫ 

Koliko je inovacija na ovom polju otišla daleko, govori i podatak da se danas obučavaju psi koji čuvaju žene i decu, i mogu da "nanjuše" (prepoznaju) nasilnika

  • 0
Ambasada Izraela u saradnji sa Naucno-tehnoloskim parkom Beograd

Lili Ben Ami / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Danas, 25. novembra, obeležava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženamakoji je uvek u znaku narandžaste boje. Nažalost, cifre su još uvek crne kada govorimo o broju žrtava: ženama koje trpe nasilje, koje su ubijene, fizički i psihički maltretirane.

Juče je tim povodom upriličen događaj "Tehnološkim inovacijama u borbi protiv nasilja nad ženama", koji su organizovali Ambasada Izraela i Naučno-tehnološki park Beograd (NTPB). Ko je prisustvovao zanimljivom, ali i potresnom izlaganju nekih od učesnika, mogao je da se uveri u to koliko nam je tehnologija važna na putu da sprečimo i eliminišemo nasilje nad slabijim polom.

Paradoksalno, iskustvo Lili Ben Ami, aktivistkinje i osnivača neprofitne organizacije "Michal Sela Forum", govori da su žrtve nasilja nad ženama neretko one žene koje deluju jako, odlučno, hrabro. Žene koje dignu glas kada smatraju da treba, koje se pobune i neće da trpe.

Koliko je inovacija na ovom polju otišla daleko, takođe govori i podatak da se danas obučavaju psi koji čuvaju žene i decu, i mogu da "nanjuše" (prepoznaju) nasilnika, tako da brojne porodice ne moraju da budu u sigurnim kućama, već u svom domu. Osim toga, softverska rešenja donose revoluciju, a Izrael kao stecište startapa, jasno je koliko se ističe u ovom domenu.

Nažalost, Lili Ben Ami je lična tragedija podstakla da osnuje pomenutu organizaciju, jer je 2019. njenu rođenu sestru, inače socijalnu radnicu, pred bebom od nekoliko meseci ubio suprug. Preduzetnički stav Izraela podrazumeva razmišljanje "izvan kutije", kazao je ambasador Jahel Vilan, upoznat sa slučajem ubijene Izraelke.

Lili Ben Ami je u međuvremenu svojim radom i zalaganjem uspela da privuče pažnju nekoliko ministarstava u zemlji, kao i Gugla, Fejsbuka i drugih tehnoloških kompanija.

Ambasada Izraela u saradnji sa Naucno-tehnoloskim parkom Beograd

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Lili je na jučerašnjoj konferenciji svoj govor započela entuzijastično, čak je govorila šaljivo na momente, iako verujemo da joj je sve vreme bila "knedla u grlu". To je, verovatno, jedan od načina da se podstakne svest kod ljudi, da se iz lošeg "rodi" nešto dobro, da - kako kaže ova Izraelka - niko više ne doživi sudbinu njene sestre.

- Seksizam je integralni deo mentaliteta i kulture. Više od 70% žrtava nasilja u 2020. bile su žene - rekla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, i dodala da su "tehnologija i inovacije postale neophodnost u godini pandemije, u više pravaca". Kaže da društvene mreže i platforme donose napredak u domenu prava žena i boljeg informisanja, ali da su takođe i "opasno mesto", gde "živi" sajber mizoginija.

Svakako, jedan od podviga tehnologije koji može pomoći da se spreči nasilje nad ženama jesu aplikacije koje informišu o bezbednosti, kao i SOS linije.

Ambasada Izraela u saradnji sa Naucno-tehnoloskim parkom Beograd

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na fotografiji iznad možete videti Lili Ben Ami kako drži prsten - odštampan u 3D štampaču - koji bi mogao da služi kao SOS dugme kada su žene u opasnosti.

U okviru organizacije "Michal Sela Forum", svakog maja se održava hakaton, kada se programeri i inženjeri takmiče kako bi kreirali najbolja tehnološka rešenja zarad sprečavanja nasilja nad ženama. Zanimljivo je da koncept podrazumeva i uključivanje žena koje su preživele nasilje, a koje treba da daju svoje ideje, nevezano za to da li poznaju nauku i tehnologiju.

Ben Ami ističe da je od 70 žena, tzv. "survivor"-a, njih 35 dalo upotrebljive ideje, nastale na osnovu njihovog lošeg iskustva. Među tehnološkim inovacijama istakla se i aplikacija "HearMe", koja kombinuje napredne tehnike obrade zvuka i veštačku inteligenciju, kako bi pomogla nadležnim organima u proceni nivoa rizika od nasilja u porodici, u prijavljenim domaćinstvima.

Koristeći snimljeni i prijavljeni audio zapis, organi će moći da preduzmu odgovarajuće mere prema dodeljenom stepenu rizika. "Michal Sela Forum" je tokom ove dve godine uspeo da dobije jednu posebno važnu "bitku". Naime, nakon smrti Mišal Sele (32), po kojoj se i zove organizacija, zakon je nalagao da "dete treba da posećuje uhapšenog oca u zatvoru, te da je on njen jedini staratelj".

Upornost Ben Ami i njenog tima je kasnije dovela do toga da se zakon izmeni: biološki otac je trajno izgubio pravo nad svojom ćerkom, koja se zadesila na mestu zločina, i to važi za sve slučajeve, dakle, ne samo u slučaju Mišal Sele.

Posebno potresan trenutak na jučerašnjem događaju bio je onaj u kom se ubijena Izraelka "obratila" ljudima putem video snimka. U videu govori o sebi u prošlom vremenu i o tome šta joj se dogodilo, a sve zahvaljujući neverovatno tehnološkom napretku da se od fotografije napravi animacija, praćena zvukom.

Ukoliko primetite nasilje ili ste žrtva nasilja, ovo su kontakti gde možete prijaviti slučaj: 0800-100-600 (prijava nasilja u porodici), 011/2645-328 (Ženski centar SOS telefon protiv nasilja nad ženama i decom), 011/3626-006 (SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja), 0800-123456 (SOS Dečja linija "Broj za problem tvoj" besplatni i poverljivi pozivi), 011/2752-224 (Savetovalište za brak i porodicu, Palilula) i 011/2695-416 (Savetovalište za brak i porodicu, Zemun), zatim 011/3192-782 (SOS Centar za mlade), 0800 100 007 (Autonomni ženski centar - SOS telefon za podršku ženama žrtvama nasilja), Sigurna kuća, womenngo.org.rs.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>