• 1
 ≫ 

IT sektor prestigao poljoprivredu: Vrednost izvoza do oktobra 1,47 milijarde evra

 ≫ 

- Da budem potpuno jasna, to je novac koji ide u našu zemlju - istakla je premijerka Srbije Ana Brnabić

  • 1
Otvoren Open Balkan Foto: ATA Images

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je danas Narodna banka Srbije uradila analize za sektor Informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) do kraja oktobra, i da je vrednost izvoza do 10. meseca 2021. godine čak milijardu i 470 miliona evra.

Ona je u u emisiji Ćirilica na Hepi televiziji pojasnila da je to praktično vrednost izvoza naše pameti i to znači da su naši inovatori stvorili nešto što je u tolikoj vrednosti izvezeno u svet.

- Danas je sektor IKT najveća neto izvozna grana, nadmašio je poljoprivredu u visini izvoza. Informaciono komunikacioni sektor ima veće učešče u BDP-u nego recimo građevinarstvo, a svi znaju koliko se gradi u Srbiji - rekla je premijerka.

Ona je objasnila da je od 2008. do 2021. godine izvoz i suficit u oblasti informacionih tehnologija znatno izmenjen.

- Izvoz je 2008. godine bio 178 miliona evra a suficit nismo ni imali, već smo imali deficit - uvozili smo više pameti nego što smo ih izvozili. Do kraja ove godine visina našeg izvoza će biti blizu 2 milijarde evra a suficit nam je u prvih 10 meseci skoro milijardu i po evra. Da budem potpuno jasna, to je novac koji ide u našu zemlju - istakla je premijerka.

Ona je podvukla da su plate u ovom sektoru svakako mnogo veće od republičkog proseka, ali su i shodno tome, na te plate mnogo veći doprinosi koji se vraćaju u bužet. Prema njenim rečima, zbog toga, između ostalog, Srbija danas ima više novca za plate medicinskih radnika, sredstva za izgradnju autoputeva, novih bolnica i škola.

- Kada smo 2016. godine napravili ministarski savet za IT, tada je samo u sektoru programiranja bilo zaposleno 19.000 ljudi. Naša procena je bila da tada postoji još 15.000 ljudi koji odmah mogu da se zaposle u ovoj industriji. Tada su nas napadali da su to prazne priče i politička obećanja, a danas imamo 43.500 zaposlenih i za samo pet godina smo više nego duplirali taj broj - rekla je Brnabić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zar je bitno

    20. decembar 2021 | 23:53

    Ja imam informaciju da je u toj oblasti 1875 bila cista 0 :)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>