• 0

Džek Dorsi blokiran na Tviteru, mreži koju je napravio

Veb3 upravo treba da predstavlja neku novu vrstu interneta

  • 0
Jack Dorsey Foto: Profimedia/Thaddaeus McAdams / Shutterstock Editorial

Džek Dorsi je blokiran na Tviteru, platformi društvenih medija čiji je suosnivač, od strane poznatog rizičnog kapitaliste Marka Andresena.

Ovo je došlo nakon što je Dorsi kritikovao određene delove industrije rizičnog kapitala i dao nekoliko konkretnih primedbi o kompaniji Andresen Horovic.

Ove nedelje, Dorsi je izrazio više stavova o „Veb3“ — potencijalnoj novoj decentralizovanoj verziji interneta zasnovanoj na blokčejnu. Možda najvažnije, preduzetnik je rekao da će Veb3 biti u vlasništvu bogatih VC-a kao što je Andersen.

„Ne posedujete „veb3“, tvitovao je. „VC-ovi i njihovi LP-ovi to rade... To je na kraju centralizovani entitet sa drugom oznakom."

Zatim, u sredu, Dorsi je opet tvitovao: „Zvanično mi je zabranjen pristup Veb3“, zajedno sa snimkom ekrana koji pokazuje da ga je Andresen blokirao. Njegov tvit je podstakao nekoliko drugih korisnika Tvitera koje je Andresen takođe blokirao da podele slične snimke ekrana.

Andresen, koji je zaradio milijarde od ranih opklada na kompanije kao što je Fejsbuk, podržao je brojne kompanije koje rade na tehnologijama koje bi jednog dana mogle da podrže Veb3.

Šta je Veb3?

Veb3 je koncept koji mnogima još nije najjasniji, ali ideja je da će ga pokretati bokčejn, tehnologija koja stoji iza mnogih glavnih kriptovaluta i nezamenljivih tokena, ili NFT. Mnoštvo preduzetnika širom sveta pokušava da dizajnira i izgradi tehnologije i protokole koji bi podržali taj mode.

Zagovornici Veb3, koji bi pratio Veb1 i Veb2, veruju da su današnje onlajn platforme previše centralizovane i kontrolisane od strane nekolicine velikih internet kompanija, kao što su Amazon, Epl, Afabet i Meta.

Danas je internet od vitalnog značaja za globalnu ekonomiju i igra ulogu u napajanju svega, od nuklearnih postrojenja do bolnica, navode oni.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>