• 1
 ≫ 

Ponela ih kupovina: Šta bi sledeće Majkrosoft mogao da preuzme?

 ≫ 

Kompanija ima 130 milijardi dolara. Ostalo bi oko 60 milijardi dolara, nakon što se zaključi ugovor sa Aktiviženom, pod uslovom da ga odobre regulatori

  • 1
Microsoft Majkrosoft Foto: Shutterstock

Izvršni direktor Majkrosofta, Satija Nadela, u velikoj je "kupovini".

Kako smo pisali pre nekih mesec dana, gigant je dao skoro 70 milijardi dolara u kešu za proizvođača video igara Aktivižen Blizard, što je njegova najveća i najhrabrija akvizicija.

Ali, to nije jedini značajan dogovor u Nadelinoj eri upravljanja kompanijom. CNN izveštava da je Majkrosoft krajem prošle godine preuzeo Xandr od vlasnika CNN-a AT&T-a, za prijavljenu milijardu dolara.

Kompanija je takođe izdvojila skoro 20 milijardi dolara za softversku firmu u oblaku, Nuance, ranije tokom 2021. I to je samo ono najaktuelnije što se sada nalazi na vrhu piramide brojnih drugih poslova koje je tehnološki div napravio otkako je Nadela preuzeo kormilo 2014. godine, uključujući akviziciju Minecraft-a u vrednosti od 2,5 milijarde dolara.

Sada postoje izveštaji da Majkrosoft želi da kupi Mandiant, softversku firmu za sajber bezbednost, ranije poznatu kao FireEye, koja je trenutno procenjena na oko 4,5 milijardi dolara. Izvršni direktor te kompanije, Kevin Mandia, rekao je prošle sedmice na konferencijskom razgovoru sa analitičarima o zaradama kompanije da neće komentarisati glasine ili spekulacije.

Ni Majkrosoft nije imao komentar na ovu vest, prenosi dalje CNN i dodaje kako "ne bi trebalo da bude iznenađenje što gigant možda želi da iskoristi deo ogromne količine gotovine koju ima u svom bilansu stanja da zaključi neke poslove".

Majkrosoft ima oko 130 milijardi dolara, i još uvek bi ostalo oko 60 milijardi dolara nakon što se zaključi ugovor sa Aktiviženom, pod uslovom da ga odobre regulatori.

Posao sajber bezbednosti je, inače, sada glavna oblast fokusa za Nadelu. Prošle godine, Majkrosoft je kupio nekoliko startapa iz tog domena, uključujući CloudKnox Security, RiskIQ i CyberX.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    17. februar 2022 | 02:41

    Majkrosoft ima tolike novce, a operativni sistem im i dalje baguje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>