• 0

Domaći startap napravio jezik za čipove koji izučavaju u svetu: Otkrivaju nam moguće rešenje za trenutnu krizu

Anarijev jezik za dizajniranje AI čipova postao predmet na UCLA, što je izuzetno važno i za rešavanje krize s čipovima. Podsetimo, reč je o domaćem startapu za koji smo pisali da je podigao investiciju od 2 miliona dolara

  • 0
Čip, čipovi Foto: Shutterstock

PyGears, novi jezik za razvoj čipova razvijen od strane startapa Anari AI postao je predmet u okviru škole inženjerstva na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu.

Podsetimo, kao što smo prvi pisali, Anari AI je prva cloud čip fabrika koja je ubedila jedan od najvećih fondova na svetu da ulože u srpski startap.

Kreiran od strane tima domaćih inženjera na čelu sa Bogdanom Vukobratovićem, suosnivačem Anari AI, ovaj framework odgovara na rastuću kompleksnost razvoja čipova, uvodeći visok nivo agilnosti baziran na high-level Python konstruktima.

Anarijev open-source framework zapravo značajno redukuje vreme i resurse za dizajn čipa, ujedno smanjujući naglašenu barijeru između softver i hardver inženjerstva, čime praktično prevazilazi tradicionalne koncepte u hardveru koji se suprotstavljaju održivoj budućnosti industrije.

Razvoj PyGears zajednice počinje u okviru UCLA, ali ona ostaje otvorena za sve koji žele da doprinesu razvoju ovog jezika za dizajn čipova.

A na pitanje koliko je ovo važno za jednu domaću kompaniju u ovako izazovnom vremenu, a posebno u kontekstu toga da vlada nestašica čipova, Jovan Stojanović, CEO i ko-osnivač startapa Anari AI za Telegraf Biznis navodi da je navažnije da primena veštačke inteligencije bude ubrzana.

anari Foto: Anari

"U budućnosti će svaki čip biti AI čip. Naš cilj je da Anari postane glavni svetski činilac u razvoju najinteligentnijih procesorskih rešenja u cloudu, gde želimo da omogućimo da uz našu tehnologiju svaki mali tim i svaki individualac može da razvija moćna rešenja sa značajno manje resursa. Ukoliko Anari uspe na tom putu, smatram da će primena veštačke inteligencije u industriji kao i akademiji biti radikalno ubrzana", naveo je za naš portal Stojanović.

Bogdan Vukobratović, kreator PyGears-a i ko-osnivač startapa Anari AI kaže za naš portal da je ova vest takođe važna za budući period.

“Ideja je da PyGears, kao besplatan i open-source jezik za opis hardvera utemelji put ka dizajnu čipa naredne generacije, ali ostvarivanje tog cilja traži i doprinos čitave hardver zajednice koja sada ima mogućnost da odredi pravac i način na koji će se hardver dalje razvijati. U suprotnom, AI svet neće biti održiv u budućnost,” naveo je on.

Dizajniranje čipova postaje sve kompleksnije i skuplje, a razvojni procesi duži, o tome je govorio i Dejan Marković, PhD profesor elektronike i kompjuterskog inženjerstva na UCLA.

Anari Ekipa Anarija/Foto: Anari AI

"PyGears rešava ove probleme usvajajući modularni način razvoja hardvera uz korišćenje višesutruko upotrebljiviih komponenti, kreiranih od strane zajednice formirane oko ovog jezika. Pristup jednako pogoduje velikim i malim inženjereskim timovima. Hardver dizajn i verifikacija su smešteni u Python okruženje uz značajno redukovanje barijera između softvera i hardvera. Vizija ovog jezika je da se ljudima iz softver sveta omogući da kodiraju hardver", kaže on.

Boris Murmann, PhD profesor na Univerzitetu Stanford, ističe da su “open-source rešenja izuzetno pogodna za razvoj novih alata za dizajn hardvera”, dodajući da “prevazilaženje zastarelih praksi koje su dominantne u savremenom hardveru zahteva nove, agilnije koncepte uobličene od strane zajednice.”

Osim za studente UCLA škole inženjerstva, PyGears je otvoren za druge univerzitete i inženjerske timove globalno.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>