• 0

Želite da pokrenete startap u Srbiji, a nemate kapital? Ovo je put do bespovratnih sredstava

Dobitnici grantova iz prošlog ciklusa istakli su da im je učešće u StarTech programu obezbedilo veću vidljivost i prepoznatljivost

  • 0
biznismen, posao Foto: Freepik

Nakon objavljivanja drugog konkursa za dodelu milion dolara bespovratnih sredstava u okviru StarTech projekta, uslovi i kriterijumi detaljnije su predstavljeni na prvom info danu u Nišu, gradu koji je imao proporcionalno najveći broj grantista u prvom pozivu.

I ove godine, tridesetak startapa, malih i srednjih preduzeća dobiće bespovratna sredstva u rasponu od 15.000 do 100.000 dolara za razvoj inovacije i digitalne transformacije, vaučere za konsultantske usluge i priliku za promociju na međunarodnim sajmovima i konferencijama.

Predstavnici NALED-a, koji ovaj program sprovodi u saradnji sa organizacijom ENECA i Vladom Republike Srbije, uz finansijsku podršku kompanije Philip Morris u Srbiji, istakli su da je prošlogodišnji konkurs pokazao da sistem odlično funkcioniše i pozvali sve ljude sa dobrim biznis idejama da se prijave za StarTech program podrške.

Velika prednost ovog konkursa je konkretna podrška za razvoj biznis plana i mentorska podrška za koju se zainteresovani aplikanti mogu prijaviti do 18. aprila, dok je krajnji rok za slanje prijava sa dokumentacijom - 18. maj.

Dobitnici grantova iz prošlog ciklusa istakli su da im je učešće u StarTech programu obezbedilo veću vidljivost i prepoznatljivost, ali i dragocenu priliku da se međusobno posavetuju, često i oko novih zajedničkih projekata.

- Celokupno iskustvo je neverovatno pozitivno. Osim finansija, najvažniji je u celom projektu biznis plan, kada sve stavite na papir da vidite da li ta vaša ideja funkcioniše u realnom okruženju. Naučićete i prezentacione i razne druge korisne veštine. Zato izađite iz zone komfora, startujte svoju ideju i videćete da li ste spremni da postanete zvezda - poručio je Đorđe Mitić iz jedne tehnološke kompanije, koja je u prvom ciklusu dobila finansijsku podršku za razvoj AI platforme za efikasnu komunikaciju zdravstvenih ustanova.

Do sredine aprila održaće se info dani i u Čačku, Kruševcu, Novom Sadu i Beogradu. Zaintersovani kandidati mogu potražiti odgovore na najčešća pitanja na sajtu www.startech.org.rs, kao i putem kontakt centra na adresi info@startech.org.rs ili telefonom na broj 0800 000020.

StarTech info Foto: NALED

Podrška u tri kategorije

Firme osnovane, ne pre 1. januara 2020. godine, mogu da se prijave za 15.000 do 25.000 dolara u okviru

LOT-a 1 u cilju razvoja inovativne ideje, uz sufinansiranje od 10%. Najviše grantova predviđeno je baš u

ovoj partiji (okvirno 25 od 30). Od grantista se očekuje da u periodu od 18 meseci imaju izrađen dokaz koncepta ili komercijalizaciju inovacije.

Mikro, mala i srednja preduzeća, osnovana zaključno sa 31. decembrom 2019. godine, mogu da konkurišu za grantove od 25.000 do 50.000 dolara za projekte digitalne transformacije i/ili razvoja inovacija (LOT 2, sufinansiranje od 20%). Ukoliko uz inovacije planiraju nova radna mesta i izlazak na inostrano tržište, odobrava se iznos od 50.000 do 100.000 dolara (LOT 3, sufinansiranje od 30%). Od njih se očekuju implementacija i/ili komercijalizacija projekta i/ili digitalna transformacija,odnosno ostvaren ili uvećan izvoz.

Uslov za sve firme je da su u potpunosti privatno i većinski domaće vlasništvo. Nije dozvoljeno apliciranje s projektima u oblasti duvanske industrije, proizvodnje oružja i vojne opreme, proizvodnje i trgovine naftom i naftnim proizvodima, organizacije igara na sreću i pretežno trgovinske delatnosti.

Video: Ovo je dokument koji vam je potreban za subvencije za stan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>