• 0
 ≫ 

Srpski IKT izvoz uvećan 40 odsto: Koliko je "težak" i da li su nam startapi kec u rukavu?

 ≫ 

Uz ovu oblast, dobro napreduju još i poljoprivredno-prehrambena industrija, odnosno biotehnologija

  • 0
Serbia - IT Foto: Shutterstock

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, navela je danas da je u januaru i februaru ove godine zabeležen izvoz usluga informacionih i komunikacionih tehnologija od 347 miliona evra.

"Odlične vesti: u januaru i februaru ove godine zabeležen izvoz IKT usluga od 347 miliona evra (42,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine)", napisala je ona na svom Tviter nalogu.

Podsećamo, nedavno smo pisali o tome da raste i broj žena u ovoj industriji, što kroz istoriju nije baš bio slučaj. Naime, dame sada više nego muškarci biraju menadžerske pozicije, a zarađuju više od 2.000 evra.

Da je navedena oblast ogroman potencijal za našu zemlju, govori i podatak s početka godine, iz Dubaija, gde je primećeno da su tehnološke inovacije jedan od najvitalnijih segmenata sprske privrede i najveći oslonci rasta i investicija.

Uz tu granu, nalaze se još i poljoprivredno-prehrambena industrija i biotehnologija.

Upravo o digitalnoj Srbiji i domaćim programerima smo nedavno razgovarali i sa direktorom Inicijative "Digitalna Srbija", Nebojšom Bjelotomićem, koji nam je otkrio da se "prvi put u svetu iz naše zemlje priča o poljoprivredi i IT-u u istoj sobi".

- Izvoz domaćeg IT-a brzo raste, određeni segmenti kao što su startapi imali su možda i najbolju godinu. Gejming i blokčejn učinili su nas globalno prepoznatljivim. Posebno me raduje što su veliki igrači iz ovih oblasti došli na naše tržište akvizijom naših kompanija.

Može da se očekuje dalja integracija i uveren sam da će naše kompanije imati još veću prisutnost. To su sve pozitivne promene, ali kada govorimo o digitalizaciji na nivou celog društva, nismo još svi spremni. Prepoznali smo problem i radimo na tome - rekao nam je Bjelotomić.

Video: Da li naša zemlja postaje digitalna?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>