• 1
 ≫ 

Tesla izgubila 126 milijardi dolara vrednosti: Deonice pale zbog brige oko Maskove kupovine Tvitera

 ≫ 

  • 1
Ilon Mask Foto: Profimedia

Kompanija Tesla Inc izgubila je 126 milijardi dolara u vrednosti u utorak, zbog zabrinutosti investitora da će generalni direktor kompanije Ilon Mask morati da prodaje deonice kako bi finansirao svoj udeo od 21 milijarde dolara kako bi kupio Tviter za planiranih 44 milijarde, piše Rojters. 

Tesla kao kompanija ne učestvuje u kupovini Tvitera, ali njene deonice su na meti špekulanata pošto je Mask odbio da objavi odakle mu keš za kupovinu društvene mreže. Deonice Tesle su u utorak pale za 12,2 odsto, što je za Maskov udeo značilo pad od 21 milijarde dolara, isto koliko je odredio za svoje učešće u kupovini Tvitera.

Analitičar Danijel Ajvs kaže da su se predstojeće Maskove prodaje akcija i mogućnost da mu Tviter utiče na rasuđivanje imale uticaj na deonice Tesle.

Ipak, nisu deonice Tesle jedine koje su bile u problemu, kad je reč o tehnološkim kompanijama. Nasdaq je juče zatvoren na najnižem nivou još od decembra 2020, jer su investitori zabrinuti zbog usporenog globalnog rasta i agresivnijeg pristupa koji pokazuje američka Federalna rezerva.

I deonice Tvitera su pale u utorak, za skoro 4 odsto. Investitori su zabrinuti da bi pad deonica Tesle, iz kojih Mask crpi veći deo svog bogatstva od 239 milijardi dolara, mogao da natera najbogatijeg čoveka na svetu da preispita odluku o kupovini Tvitera.

- Ako deonice Tesle nastave da padaju, to će ugroziti njegove finansije - rekao je za Rojters analitičar Ed Moja.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trece Oko

    28. april 2022 | 08:08

    Ovaj covek isto kao i pre 10god, nema prebijene pare u dzepi niti na racunu, a sa druge strane frlja se milijardama. Zato ovaj svet mora da nestane, mi smo, nazalost ispostavice se, samo greska prirode.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>