• 0
 ≫ 

"Kripto slom" je novi termin u trendingu: Popularni novčić pao 99%

 ≫ 

Stejblkoins (Stablecoins) su kriptovalute čije su cene kreirane tako da bude vezane za kriptovalutu, fiat novac ili robu kojom se trguje na berzi

  • 0
The Terra Luna token

Foto: Shutterstock

Laicima možda ne tako poznato - ali ljubiteljima kriptovaluta svakako jeste - token The Terra Luna jedan je od najpopularnijih.

Ipak, u proteklom periodu snažno je potonuo.

U pitanju je stejblkoin (eng. stablecoin), kriptovaluta čija je cena kreirana tako da bude vezana za kriptovalutu, fiat novac ili robu kojom se trguje na berzi.

Tržišta kriptovaluta su potresena nakon što je popularni token izgubio 99% svoje vrednosti, povlačeći nadole upravo stejblkoine. Token Terra Luna je pao sa najviših 118 dolara, iz prošlog meseca, na 0,09 dolara u četvrtak.

Kolaps je imao uticaj na povezani token, TerraUSD, koji je inače stabilan.

Uplašeni investitori se sada povlače iz glavnih kriptovaluta, zbog čega tržišta padaju. Podsećamo, bitkoin je trenutno dosta ispod svoje vrednosti: oko 29.900 dolara mu je aktuelna vrednost. Etereum vredi oko 2.000 dolara.

Bitkoin je pao za 50% od novembra 2021. godine do sada.

Termin cryptocrash, odnosno kripto slom - već se "zavrteo" na Tviteru i u Gugl pretrazi, piše BBC, a kombinovana tržišna vrednost svih kriptovaluta sada je, navodno, 1,12 biliona dolara, što je otprilike trećina vrednosti iz novembra.

Više od 35% tog gubitka došlo je ove nedelje.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>