• 5

"Isplativije je imati polovan automobil, nego nov": eBay ima pik na Srbiju, otkrivamo detalje posla

Top 5 kategorija na srpskom tržištu na eBay platformi su kolekcionarstvo, delovi i oprema, moda, elektronika, i kuća i bašta. U ekskluzivnom intervjuu za Telegraf Biznis, šef komercijalnog razvoja u kompaniji otkriva detalja posla sa Srbijom

  • 5
Alon Paster, šef komercijalnog razvoja za tržišta u razvoju u kompaniji eBay

Servis za onlajn prodaju i aukcije, iBej (eBay) je globalni trgovinski lider. Tehnologija omogućava milionima kupaca i prodavaca da prodaju na više od 190 tržišta širom sveta. Osnovana 1995. godine, kompanija jedno od najvećih i najdinamičnijih globalnih mesta trgovanja. Zbog toga svaka vest o njihovom širenju izaziva pažnju, a ovaj put pik im je Srbija.

U ekskluzivnom intervjuu za Telegraf Biznis, Alon Paster, šef komercijalnog razvoja za tržišta u razvoju u kompaniji eBay, otkriva detalja posla sa Srbijom.

Govori nam i o tome kakav je eBay program rasta, o novoj strategiji kompanije, ali i deli informacije o kategoriji auto delova i opreme. Razgovarali smo i o značaju online kupovine i rastu prekogranične trgovine tokom pandemije.

Kompanija je najavila pokretanje posebnog programa podrške za prodavce auto delova i opreme u Srbiji. Ova inicijativa će biti fokusirana na promociju lokalnih prodavaca auto delova i opreme na globalnom tržištu. Program, koji će trajati šest meseci, je prva inicijativa kompanije eBay na tržištima koja su namenjena posebnoj kategoriji.

  • Kada je reč o tržištima posebne kategorije, zašto ste baš izabrali Srbiju?

- U kompaniji eBay, kontinuirano analiziramo sva tržišta kako bismo pronašli najbolji mogući način da pomognemo kako prodavcima tako i kupcima.

Prema našim podacima, srpsko tržište je jedno od najperspektivnijih kada je reč o eBay tržištima u razvoju. U kategoriji auto delova i opreme srpski prodavci prodaju svoje proizvode na svakih 11 minuta.

Pored toga, primećujemo da u različitim zemljama, kao što su Amerika, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Kanada, Francuska, Australija, Norveška, Austrija i Japan, postoji stabilna tražnja za proizvodima srpskih prodavaca.

Uzbuđeni smo što imamo mogućnost da pokrenemo naš program rasta upravo ovde i verujemo da ćemo na taj način pomoći prodavcima iz Srbije da uvećaju svoju publiku i pronađu nove klijente među 142 miliona kupaca iz 190 različitih zemalja na eBay platformi.

  • Odabrali ste automobilsku industriju, odnosno podržavate mala i srednja preduzeća iz te oblasti, na čemu je akcenat?

- Vertikala auto delova i opreme jedna je od tri najuspešnije kategorije na platformi eBay globalno, i među prvima po broju obavljenih transakcija i po geografskoj rasprostranjenosti.

Prema našoj statistici, ova kategorija je, po obimu prodaje, na tržištima u razvoju u toku prošle godine porasla za 65%. Takođe smo primetili i interesovanje od strane kupaca – na svake 23 sekunde tokom 2021. godine kupljen je po jedan artikal iz ove kategorije.

Na osnovu ovih rezultata odlučili smo da se fokusiramo na sve moguće proizvode iz kategorije auto delova i opreme koje naši prodavci nude svojim kupcima na tržištu.

  • Koje su osnovne prednosti za naša mala preduzeća kada je reč o platformi?

- Tržište e-prodaje ubrzano raste u poslednjih nekoliko godina. Zbog COVID-19 pandemije, mnoga mala i srednja preduzeća i preduzetnici su morali da pronađu nove kanale prodaje i nove načine da privuku kupce.

Najjednostavniji način za pronalaženje novih kupaca i širenje poslovanja je prodaja na posebnim prodajnim mestima. Ovakva platforma omogućava malim i srednjim preduzećima da ostvare prednosti kao što su doseg do već postojeće publike, poverenje, finansijska rešenja i alati, bez početnog ulaganja.

Sve što je preduzetnicima neophodno za poslovnu promociju može se aktivirati odmah nakon registracije na platformu.

eBay je jedno od najvećih tržišta na svetu koje povezuje 17 miliona prodavaca i 142 miliona kupaca širom sveta i omogućava najbolje prodajno i kupovno iskustvo za sve. Takođe, pruža alate za analizu tržišta i promociju proizvoda. Usluga Terapeak pomaže prodavcima da bolje razumeju kupce i uvide šta im je potrebno. Neke od ovih funkcionalnosti su svim korisnicima dostupne besplatno.

Auto delovi, fabrika automobila Foto: Shutterstock

Kako bi se izdvojio od konkurencije, svaki prodavac može koristiti opciju Promoted Listings koja omogućava da se ponuda izdvoji od ostalih proizvoda stavljajući je na prvo mesto u pretrazi. Štaviše, alat Promoted Manager pomaže u kreiranju samostalnih prodajnih kampanja i kupona za kupce. Alat Seller Hub pomaže u optimizaciji rutinskih procesa i pruža uvid u sve važne indikatore putem jedinstvenog interfejsa.

Takođe, vredi napomenuti da je naš Program rasta besplatan i da se svaki preduzetnik može prijaviti. Program uključuje pomoć eBay menadžera za lični razvoj u toku naredne godine, besplatnu prijavu na premijum nivo platforme tokom tri meseca i uslugu auto listinga.

  • Kupcima je danas povoljnije da prepravljaju svoje automobile i potrebne delove nabavljaju na tržištu - da li je to tačno, šta su pokazala vaša istraživanja?

- Primećujemo ogroman rast u kategoriji delova i opreme zbog trenutne globalne nestašice poluprovodnika koja je uticala i na cene vozila. Prema podacima Supplyframe-a, kalifornijske kompanije koja nudi SaaS rešenja, sve više ljudi će kupovati ili koristiti polovna vozila.

Razlog za promenu ponašanja potrošača dolazi iz činjenice da su cene novih automobila porasle za 12%, a polovnih za više od 40% u 2022. godini. Na osnovu saveta stručnjaka, ako već imate auto isplativije je obnoviti ga i kupiti nove delove.

Nije reč samo o novcu, već je ovo dobar način za bolje očuvanje životne sredine.

Prema podacima kompanije eBay, tri komada auto delova se svake sekunde prodaju u SAD, dok se jedan auto deo svake sekunde proda u Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Sa porastom potražnje za auto delovima sada je najbolji trenutak za prodavce da isprobaju nove kanale prodaje i pridruže se onlajn platformi kako bi stigli do novih kupaca.

  • Koliko je važno tržište auto delova?

- U kompaniji eBay, kontinuirano pratimo kako promene u industriji utiču na ponudu i potražnju na osnovu podataka naših 17 miliona prodavaca i 142 miliona kupaca. Tržište auto delova je jedno od najvećih na eBay platformi. Ovaj segment kontinuirano raste, što takođe utiče na iskustvo koje eBay pruža i kupcima i prodavcima u ovoj kategoriji.

Izazovi u lancu snabdevanja utiču na sve – profesionalne mehaničare, „uradi sam“ entuzijaste, vozače – i to vodi do nekih zaista inovativnih rešenja. Kompanija eBay ima različite alate bazirane na tehnologiji koji imaju za cilj da olakšaju proces kupovine - na primer, alat Shop by Diagram omogućava kupcima da koriste interaktivne šeme kako bi odredili koji su delovi neophodni za njihovo vozilo, a zatim da brzo nabave ono što im je potrebno.

Alat My Garage kupcima omogućava da kupuju u personalizovanoj „virtuelnoj garaži“ delova i dodatne opreme posebno prilagođenoj njihovom vozilu. Ovo je samo deo eBay Motors ekosistema moćnih alata, koji takođe uključuju onlajn priručnike za popravku, virtuelnu tehnologiju, i usluge ugradnje guma.

  • Da li planirate da proširite program? Koja industrija vam je takođe zanimljiva kada je u pitanju Srbija?

- Uočavamo veliki potencijal u hiljadama srpskih preduzeća koji se bave prodajom na eBay platformi. Zbog ovog potencijala i velikog interesovanja od strane srpskih preduzeća za proširenje svog poslovanja na platformi, uzbuđeni smo što ćemo po prvi put, u Srbiji pokrenuti Program rasta za preduzeća kako bi započela svoju delatnost i razvila je.

Traže se automehaničari i autolimari Foto: Profimedia

Ovaj program uključuje personalizovanu podršku od strane eBay tima, besplatnu prijavu na premijum nivo eBay platforme tokom 3 meseca i usluge auto listinga, i sve to potpuno besplatno.

Uvereni smo da ćemo, uz našu podršku, videti još veći rast broja srpskih preduzeća na eBay platformi, a moguće je da u budućnosti pokrenemo dodatne ciljane programe u Srbiji.

Na primer, na drugim tržištima smo nedavno pokrenuli akademiju, sveobuhvatan program obuke, koji grupu preduzeća podržava na lokalnom jeziku, uz pomoć iskusnog lokalnog trenera, i uz podršku lokalnih logističkih rešenja.

Kada je reč o perspektivnim industrijama, top 5 kategorija na srpskom tržištu na eBay platformi su kolekcionarstvo, delovi i oprema, moda, elektronika, i kuća i bašta.

Logično bi bilo krenuti od onih za kojima postoji najveće interesovanje od strane srpskih prodavaca, i pomoći im da prošire svoje poslovanje tako što će se pridružiti našim programima podrške.

Iskoristili bismo ovu priliku da pozovemo sva preduzeća iz relevantnih oblasti da se prijave za naš program i uživaju u pogodnostima koje će im pomoći u povećanju globalne prodaje.

Video: Korona iznedrila neke startape, ali šta će biti hit rešenja u narednom periodu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čeda

    22. maj 2022 | 15:40

    Kako da ne, kupio sam nov auto srednje klase garancija 5 god. izbrisao tel. majstora i preračunao da taj godišnji servis oko 20 hilj. dinara isplativije nego da me šamaraju naučnici sa delovima i rukom

  • E pa

    22. maj 2022 | 17:26

    Nije djaba SVABO rekao, dobar auto je nov auto.😀

  • ivica

    22. maj 2022 | 17:03

    Pa radnik u Srbiji nemoze da kupi nov auto i kampanja ide da je isplativiji polovan i imas stalnu zabavu kod majstora

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>