• 3

Invazija majmuna na Srbiju

Srpski preduzetnik Darko Pavić, CEO kompanije ,,Fiscal Solutions”, jedan je od prvih vlasnika NFT-ova iz najpoznatije kolekcije na svetu “Bored Ape Yacht Club” u regionu

  • 3
Darko Pavic, NFT, Biznis kolumna

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock/ustupljena fotografija

Kada bi se pričalo o digitalnom svetu pre svega nekoliko godina, ta priča bi se svodila na fenomen bitkoina i bila je privlačna jedino zagriženim fanovima kriptovaluta i onima koji se malo više, što bi se reklo, ,,razumeju u kompjutere”. Međutim, digitalni svet je danas mnogo više od toga.

Koliko je to uzelo maha pokazuje nam i činjenica da svoje tržište na taj alternativni univerzum koji se zove Metaverse šire i nama dobro poznati maloprodajni lanci kao što su: ,,Zara”, ,,Starbucks”, ,,Gucci”, ,,Levi’s”, ,,Tommy Hilfiger” i mnogi drugi.

Postavlja se pitanje – na koji način se to oni šire u Metaverse?

Tu dolazimo i do fenomena pod nazivom NFT. NFT ili nezamenljivi token možemo na najjednostavniji način objasniti tako što ćemo ga nazvati digitalnim dobrom kojim se može trgovati unutar digitalnog sveta, a najčešće ih možemo naći u obliku sličica i ilustracija.

Tržište NFT-ova se u poslednjih godinu dana razbuktalo, pa sada postoje kolekcije NFT-ova koje vrede i više miliona dolara. Jedna od tih kolekcija je i ,,Bored Ape Yacht Club” koja sadrži desetine hiljada NFT-ova, a neki od svetski poznatih vlasnika su Eminem, Serena Williams, Justin Bieber i Shaquille O'Neal.

Ova kolekcija vredi više od milijarde dolara, a vlasnicima pojedinačnih NFT-ova ne samo što otvara vrata za bezbroj pogodnosti u digitalnom svetu, već im omogućava da budu deo istorijskog momenta kada NFT postaje deo mejnstrim popularnosti.

Upravo je i delić tog istorijskog momenta, Darko Pavić, CEO kompanije ,,Fiscal Solutions” iz Novog Sada, uspeo da dovede i u Srbiju, time što je postao jedan od prvih ljudi sa ovih prostora, koji može da se pohvali da je vlasnik NFT-ova ,,Bored Ape Yacht Club”. Kada smo ga pitali šta ga je navelo da počne da se interesuje za Metaverse i NFT-ove, odgovorio nam je da su klijenti počeli da ga pitaju za savet kako da posluju unutar Metaversa. S obzirom da je Fiscal Solutions kompanija koja se bavi fiskalizacijom i posluje sa internacionalnim maloprodajnim lancima, osetila se potreba za razvijanjem stručnosti u tom polju kako bi svojim klijentima mogli pružiti i adekvatne odgovore i savete.

Prvobitni cilj je bio da se obuče zaposleni o temama poput blockchain tehnologije i kriptovalutama u obliku Master Class-a. Međutim, zbog velike zainteresovanosti, Master Class je doživeo pravi bum i prva verzija na srpskom jeziku je imala preko 400 slušalaca, nakon čega je, vrlo brzo, Master Class promenio svoje ime u “Ape School” i izdao svoju prvu kolekciju NFT-ova koji su rad mlade umetnice Sare Kecman.

Kako je Master Class izazvao lavinu pozitivnih komentara, realizovala se i druga verzija, ovog puta na engleskom jeziku, koja je započeta 2. maja a završena 13. juna. Zbog velikog interesovanja za ovakav vid edukacije, Darko je siguran da će organizovati još predavanja u narednom periodu. (kliknite ovde).

O budućim planovima na polju digitalnog sveta i umetnosti, Darko Pavić nam kaže da je cilj da se tematika digitalne umetnosti i trgovine dovede i u region, a s tim u vezi, bio je I otvoren konkurs za mlade umetnike koji bi želeli da budu autori druge kolekcije NFT-ova projekta ,,Ape School”, koja će biti izdata ove jeseni.

Kada pričamo o budućnosti digitalnog sveta, Darko Pavić poručuje da to više i nije budućnost, i da je samo pitanje vremena kada će se pojaviti na pragovima svakog od nas. Svoju ulogu u vidi u obliku mentorstva, a cilj mu je edukacija što većeg broja ljudi, kako bi svako od nas upoznao taj novi, još neistraženi, ali vrlo stvaran svet.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bach

    15. jun 2022 | 16:39

    Ista prevara kao i kripto valute, jako nesigurno investiranje, visok rizik…..stvar bez perspektive

  • Nena

    15. jun 2022 | 23:52

    Ode ovaj svet dodjavola. Vestacka inteligencija,imaginarni novac,kripto,ratovi,bolesti...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>