• 0

Domaći startap koji je napravio prvi cloud čip fabriku, ulazi u deo metaverzuma: Ovo je Thor X

U poređenju sa CPU, Anarijeva jedinstvena kombinacija hardvera, softvera i mašinskog učenja čini Thor X čak 18 puta bržim

  • 0
Anari

Foto: Anari AI

“Sistem u Cloud-u”, nova tehnologija razvijena od strane Anari AI tima, unosi inovaciju u način na koji se koristi veštačka inteligencija.

Predstavlja optimizovaniji i efikasniji sistem koji kombinuje različite hardverske i softverske arhitekture sa modelima mašinskog učenja, a prvi takav sistem, Thor X, olakšava proces semantičke segmentacije 3D oblaka tačaka. Specijalizovana hardverska akceleracija Thor X-a može se primeniti u oblastima kao što su GIS, BIM, digitalni blizanci i metaverzum, i to čak 30x efikasnije u poređenju sa najboljim GPU na tržištu.

Podsetimo, kao što smo prvi pisali, Anari AI je prva cloud čip fabrika koja je ubedila jedan od najvećih fondova na svetu da ulože u srpski startap.

Kreiran od strane tima domaćih inženjera na čelu sa Bogdanom Vukobratovićem, suosnivačem Anari AI, ovaj framework odgovara na rastuću kompleksnost razvoja čipova, uvodeći visok nivo agilnosti baziran na high-level Python konstruktima.

 

“3D aplikacije su sve popularnije, sa primenama u virtuelnoj i proširenoj realnosti, kao i u autonomnim vozilima. Verujem da je kvalitetna segmentacija 3D oblaka tačaka ključni faktor da brojne industrije obezbede vrhusnku vrednost svojim korisnicima. Veštačka inteligencija će u ovom domenu igrati značajnu ulogu u budućnosti, posebno u pogledu tačnosti i brzine obrade podataka.”, rekao je Avi Yashar, ko-osnivač i CPO u Dataloop AI.

Hardveri opšte namene, kao što su GPU ili CPU, pokazali su svoju efektivnost u procesiranju 2D slika, dok imaju značajno slabije performanse kada se susretnu sa kompleksnošću 3D struktura. Nasuprot tome, Thor X integrisan na FPGA specijalno je dizajniran da odgovori na specifične potrebe skupa podataka 3D oblaka tačaka dobijenih LiDAR skeniranjem ili fotogrametrijom.

 

“Prednost dobijanja 3D oblaka tačaka laserskim skeniranjem je dobijanje kontinuiranih, potpunih i metrički preciznih informacija o objektu. Topologija ovih objekata pohranjuje se sa izuzetnom tačnošču u sve tri dimenzije”, rekao je Davide Agrati, Produkt Menadžer u Trimble Italia.

“Ovo otvara mnoge mogućnosti u širokom spektru modela kao što su BIM restitucija, 3D površinski i meš modeli, virtuelne ture u metaverzumu, kao i geoprostorni modeli.”

 

U poređenju sa CPU, Anarijeva jedinstvena kombinacija hardvera, softvera i mašinskog učenja čini Thor X čak 18 puta bržim u obradi jednog od industrijski standardnih skupova podataka - 3D oblaka tačaka velikih razmera, SemanticKITTI.

 

Jovan Stojanovic, ko-osnivač i CEO Anarija, navodi da Thor X oslikava Anarijev cilj da ubrza, pojednostavi i optimizuje Cloud kompjutaciju za domenski specifične procese.

“Veštačka inteligencija svakim danom postaje sve kompleksnija, a kompanije se bore za konkurentnost i brz povrat investicije. Pojednostavljeno, ako se nastavi ovim tempom, veštačka inteligencija neće biti dostupna svim kompanijama. Baš zbog toga je važno pojednostaviti domenski-specifične kompjutacije i omogućiti drugima da dizajniraju sopstvene domenski-specifične sisteme na mnogo lakši način. Thor X je u tom smislu veliki korak napred ka kreiranju nove industrijske kategorije “Sistema u Cloud-u”, gde je 3D kompjuterska vizija prvi korak u budućnost”, rekao je Stojanović.

Video: Šta je pokazao startap skener, kakva je naša scena?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>